Κόσμος|08.11.2023 16:25

Διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ στην Αγία Σοφία με επικεφαλής την κόρη Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Η 15ήμερη σιωπηλή καθιστική διαμαρτυρία που ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις Παλαιστίνιες μπροστά στην Αγία Σοφία για να διαμαρτυρηθεί για τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη συνεχίστηκε για 8η ημέρα με την παρουσία σήμερα και της Σουμεγιέ Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, της κόρης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συζύγου του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών από 74 διαφορετικές μη κυβερνητικές οργανώσεις της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σουλτάναχμέτ με τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στο Ισραήλ. Την 8η ημέρα των διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν την 1η Νοεμβρίου, την οργάνωση ανέλαβε η Ένωση Γυναικών και Δημοκρατίας (KADEM), της οποίας επικεφαλής είναι η Σουμεγιέ Ερντογάν.

Οι γυναίκες κρατούσαν πανό στα τουρκικά, αγγλικά, αραβικά και εβραϊκά που έγραφαν «Υπάρχει γενοκτονία στη Γάζα», «Καθίστε για 5 λεπτά για να υποστηρίξετε την Παλαιστίνη» και «Τα παιδιά σφαγιάζονται». Μαζί με εκατοντάδες γυναίκες, στην καθιστική διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης η Σουμεγιέ Ερντογάν, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του KADEM και η Καναδή συγγραφέας Jenny Molendyk. Η Molendyk ήρθε στη διαμαρτυρία με έναν κατάλογο 2.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Παλαιστίνη.

«Περισσότεροι από 10.000 αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν»

Κάνοντας μια δήλωση, η Σουμεγιέ Ερντογάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι ήθελαν να δείξουν ότι στέκονται στο πλευρό της Παλαιστίνης.

«Το Ισραήλ συνεχίζει να σφαγιάζει αθώους ανθρώπους παραβιάζοντας όλες τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο εδώ και 1 μήνα. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες αθώοι άνθρωποι σφαγιάστηκαν σε ένα μήνα. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε μέρα. Είναι πολύ σαφές ότι ο μόνος στόχος του Ισραήλ εδώ είναι να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα και να εγκατασταθεί σε αυτά τα εδάφη. Για τον σκοπό αυτό, πολλοί Παλαιστίνιοι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η αφαίρεση αθώων ζωών και η σφαγή ανθρώπων δεν αποτελεί πρόβλημα γι' αυτούς».

ΙσραήλΠαλαιστίνηΓάζαειδήσεις τώραΑγία ΣοφίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν