Κόσμος|08.11.2023 20:20

Ο Ερντογάν προετοιμάζεται για διπλωματική επίθεση για τη Γάζα

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ετοιμάζεται για μια νέα διπλωματική επίθεση, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, κινητοποιώντας από τη μία την παγκόσμια κοινή γνώμη ώστε να καταγγείλει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου και από την άλλη συνεχίζοντας τις διπλωματικές επαφές, προκειμένου να πείσει για μία κατάπαυση του πυρός.

Τον τόνο της νέας κινητικότητας έδωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς, ο οποίος έκανε αναφορά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γάζα.

«Οι Ισραηλινοί που επιτίθενται θα δικαστούν τελικά και θα λογοδοτήσουν. Όσοι διέπραξαν εκεί το έγκλημα της γενοκτονίας θα εμφανιστούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και θα λογοδοτήσουν ενώπιον όλης της ανθρωπότητας», τόνισε.

Από την άλλη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, Χαμζά Νταγ, δήλωσε ότι «υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, στις οποίες το Ισραήλ είναι συμβαλλόμενο μέρος. Μπορεί εμείς να μην είμαστε συμβαλλόμενο μέρος, αλλά χώρες που επηρεάζουν και είναι συμβαλλόμενα μέρη μπορεί να κινήσουν τη διαδικασία».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να αξιοποιήσει τόσο τις επισκέψεις του όσο και τις τηλεφωνικές του συνομιλίες με άλλους ηγέτες για να εξαπολύσει τη νέα διπλωματική του επίθεση για τη Γάζα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος θα στείλει μήνυμα για τη Γάζα στις συμμετέχουσες χώρες στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στο Ουζμπεκιστάν.

Ήδη κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Shevket Mirziyoyev στην Τασκένδη τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να υψώσει ακόμη περισσότερο τη φωνή του για να τερματιστεί η κατοχή της Γάζας.

«Πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει το Ισραήλ», δήλωσε.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, στον οποίο ο Ερντογάν θα συμμετάσχει αυτό το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις κατά των ισραηλινών επιθέσεων.

Κι επίσης στη συνάντησή του με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν θα συζητήσει τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει η σύγκρουση και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

Μπενιαμίν ΝετανιάχουΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώρα