Κόσμος|08.11.2023 23:22

Επί ποδός για τρομοκρατικές επιθέσεις η Ευρώπη: Σε επικοινωνία και με την Ελλάδα η Europol

Newsroom

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές, την ώρα που πληθαίνουν τα προσκλητήρια για τζιχάντ σε όλη τη Δύση. Ο εκπρόσωπος της Europol τόνισε στον ΣΚΑΪ πως πόλεμος ΙσραήλΧαμάς και τα καλέσματα για παγκόσμια τζιχάντ που ακολούθησαν έχουν θέσει σε συναγερμό τις διωκτικές αρχές της Ε.Ε.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα 27 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» πρόσθεσε.

«Ίσως βρισκόμαστε στην αρχή μίας σειράς νέων επιθέσεων. Γι'αυτό πρέπει να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Europol.

«Η Europol έχει στελέχη της στην Ελλάδα, έχει επίσης στην Ιταλία, οι οποίοι κάνουν δευτερογενείς ελέγχους, ελέγχουν μετανάστες που θεωρούνται ύποπτοι από τις εθνικές αρχές» συμπλήρωσε.

Ο θανάσιμος τραυματισμός του 57χρονου στη γαλλική πόλη Αράς από το μαχαίρι Τσετσένου τζιχαντιστή και η δολοφονία δύο Σουηδών φιλάθλων στις Βρυξέλλες από Τυνήσιο τρομοκράτη ίσως είναι μόνο η αρχή.

Στα πρόσωπα με τα οποία βρισκόταν σε επικοινωνία ο δράστης του μακελειού στις Βρυξέλλες συγκαταλέγεται Τυνήσιος μετανάστης που είχε, προ ετών, συλληφθεί στην Ελλάδα για παράνομη είσοδο

Στην τελευταία έκθεσή της η EUROPOL προειδοποιεί ότι οι πρόσφατα αποφυλακισθέντες τζιχαντιστές είναι πιθανό να στρατολογήσουν νέους τρομοκράτες. Στην Ελλάδα, δύο από τους 12 κρατούμενους για ισλαμική τρομοκρατία αποφυλακίστηκαν πρόσφατα με περιοριστικούς όρους

Από την 7η Οκτωβρίου αστυνομία και ΕΥΠ έχουν τεθεί σε συναγερμό ενισχύοντας τα μέτρα προστασίας σε πάνω από 80 στόχους κυρίως ισραηλινών και αμερικανικών στόχων.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, τρομοκράτες προσπαθούν να  στρατολογήσουν μοναχικούς λύκους στην Ευρώπη μέσα από προπαγανδιστικά βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα και κανάλια κρυπτογραφημένης επικοινωνίας

«Όλοι ενδιαφέρονται γι' αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή. Επομένως από τη σκοπιά των τρομοκρατών είναι μια ιδανική περίοδος για να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους», τόνισε ο Ειδικός σε θέματα ψηφιακής ριζοσπαστικοποίησης, Ολίβιερ Κάμπερς.

ΕυρώπηΙσραήλειδήσεις τώραEuropolΧαμάς