Κόσμος|09.11.2023 12:14

Νέα σκληρή επίθεση Ερντογάν: ΗΠΑ και Δύση σιωπούν μπροστά στη σφαγή - Έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους

Μαρία Ζαχαράκη

Σκληρή επίθεση κατά ΗΠΑ και Δύσης εξαπέλυσε πάλι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τες για «ένοχη σιωπή» απέναντι στη σφαγή που διαπράττεται, όπως είπε, στη Γάζα, ενώ παράλληλα κάλεσε σε συστράτευση όλον τον μουσουλμανικό κόσμο.

«Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη έκαναν τις καρδιές όλων μας να σπαράξουν. Έχουν περάσει 34 ημέρες έως σήμερα. Η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έχει την πλήρη υποστήριξη των δυτικών χωρών, συνεχίζει να βομβαρδίζει σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άμαχους οικισμούς, παραβιάζοντας όλες τις αξίες της ανθρωπότητας», δήλωσε.

«Το Ισραήλ είναι παιδοκτόνος»

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια σφαγή που νομιμοποιεί τη σφαγή παιδιών», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «το 73% των σχεδόν 11 χιλιάδων κατοίκων της Γάζας που σκοτώθηκαν βάναυσα από το Ισραήλ είναι γυναίκες και παιδιά».

Στηλίτευσε τη στάση της Δύσης, που αρνείται να ζητήσει κατάπαυση του πυρός και επικρίνει το «παιδοκτόνο» Ισραήλ.

«Οι δυτικές χώρες, οι οποίες μιλούν συνεχώς για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και δημοκρατία, παρακολουθούν όλες αυτές τις σφαγές του Ισραήλ από μακριά. Αυτές οι χώρες και οι οργανισμοί έχουν χάσει τόσο πολύ την αξιοπρέπειά τους που δεν μπορούν καν να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός, πόσο μάλλον να επικρίνουν τους παιδοκτόνους. Αυτοί που επιδοκιμάζουν αυτές τις σφαγές με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης δεν μπορούν να ανεχτούν ούτε την παλαιστινιακή σημαία».

«Συνεχίζουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες»

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες και κάλεσε σε σύμπραξη τους Μουσουλμάνους.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, τα παραδείγματα της υποκρισίας αυξάνονται. Οι εξελίξεις μάς δείχνουν για άλλη μια φορά ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ενότητά μας ως μουσουλμάνοι. Συνεχίζουμε τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να αποτρέψουμε την εξάπλωση των συγκρούσεων».

Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη υπό την προεδρία της Εμινέ Ερντογάν

Παράλληλα, ανήγγειλε μία πρωτοβουλία της συζύγου του Εμινέ για μία σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη για να επιδειχθεί η αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους.

«Υπό την αιγίδα της συζύγου μου, Θεού θέλοντος, στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη μια διεθνής συνάντηση με τη συμμετοχή των συζύγων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Έτσι, θα επιδειχθεί μια ισχυρή αλληλεγγύη για την ανακούφιση των δεινών των δημοσιογράφων αδελφών μας».

«O κόσμος σιωπά – Αν δεν υψώσουμε τώρα φωνή, πότε;

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να εμψυχώσει σήμερα από την Τασκένδη ειδικά τις χώρες της περιοχής να αναλάβουν δράση, όσο ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος σιωπά, όπως εκτίμησε.

«Η στάση που θα κρατήσουμε ως Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας είναι πολύ σημαντική για να σταματήσει η αιματοχυσία. Θυμηθείτε, όταν σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι στο περιστατικό του Charlie Hebdo, οι παγκόσμιοι ηγέτες διαδήλωσαν μαζί στο Παρίσι. Τώρα έχουν σκοτωθεί 11.000 παιδιά και γυναίκες και ο κόσμος σιωπά. H Αμερική και η Δύση σιωπούν μαζί. Tα παιδιά και οι γυναίκες τους παρακολουθούν καθημερινά στην τηλεόραση. Αν δεν υψώσουμε τη φωνή μας εδώ σήμερα ως Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας, πότε θα το κάνουμε;»

«Ευθύνη μας να ακουστεί η φωνή των Τουρκοκυπρίων»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε επίσης την ευκαιρία από το βήμα μιας περιφερειακής συνόδου να μιλήσει για την αναγκαιότητα υποστήριξης των Τουρκοκυπρίων.

«Το γεγονός ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία είναι παρατηρητής στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας, εκπροσωπείται στη σύνοδο κορυφής μας από τον πρόεδρο κ. Ερσίν Τατάρ αποτελεί σημαντικό μήνυμα κατά των αθέμιτων πρακτικών που εφαρμόζονται στους Κύπριους αδελφούς μας. Ως μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, είναι ευθύνη όλων μας να κάνουμε να ακουστεί η φωνή των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι καταπιέζονται άδικα και απομονώνονται από παράνομες πρακτικές. Προς αυτή την κατεύθυνση, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά την έκκλησή μου για την εγκαθίδρυση και ανάπτυξη σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους σε κάθε τομέα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου που έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώραΧαμάςΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλ