Κόσμος|09.11.2023 18:33

«Όχι» από τον Νετανιάχου στις τετράωρες παύσεις πυρός: Απορρίπτει τις αναφορές του Λευκού Οίκου

Newsroom

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σύμφωνα με το Times Of Israel, τη δήλωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ συμφώνησε σε μια καθημερινές τετράωρες παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα από σήμερα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να εφαρμόσει καθημερινά τετράωρη ανθρωπιστική παύση στη βόρεια Γάζα.

«Οι Ισραηλινοί μας είπαν ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης και ότι αυτή η διαδικασία ξεκινά σήμερα», υπογράμμισε ο Κίρμπι.

Σύμφωνα με το Reuters, οι παύσεις προέκυψαν από συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τι είπε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει τριήμερη παύση στη Γάζα και μια παύση μεγαλύτερη από αυτήν προκειμένου να ελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν ξανά εάν χρειαστεί στόχους που συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, και οργανώσεις που συνδέονται με αυτό, μετά το πλήγμα του αμερικανικού στρατού σε κτίριο στη Συρία, και έπειτα από το κύμα επιθέσεων εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε επίσης ότι δεν υπάρχει «καμιά πιθανότητα» εκεχειρίας στη Γάζα. Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος έως τώρα αντιτίθεται σε αυτή την εκδοχή, δήλωσε: «Καμιά, καμιά πιθανότητα».

Ισραηλινός συνταγματάρχης αρνείται ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Την ίδια ώρα, Ισραηλινός συνταγματάρχης αρνείται ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ο Moshe Tetro, επικεφαλής της Διοίκησης Συντονισμού και Σύνδεσης για τη Γάζα, αρχικά δήλωσε στον Αμερικανό ανταποκριτή Mark Stone ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ελλείψεις τροφίμων και ιατρικών προμηθειών που παρατηρούνται στη Γάζα, ο συνταγματάρχης Tetro δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές ανθρωπιστικές προκλήσεις, όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και στο Ισραήλ. Βρισκόμαστε σε πόλεμο».

«Επιτρέπουμε την είσοδο τροφίμων, βασικά ελεύθερα», υποστήριξε

Λωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΧαμάςΙσραήλΜπενιαμίν ΝετανιάχουΠόλεμος στο Ισραήλ