Κόσμος|10.11.2023 16:48

Συνάντηση Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ στις 15 Νοεμβρίου: Τι θα συζητήσουν στο κρίσιμο τετ α τετ

Newsroom

Την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς της αμερικανικής κυβέρνησης θέτοντας σε δοκιμασία το κατά πόσον οι δύο άνδρες μπορούν να επιβραδύνουν την καθοδική πορεία των σχέσεων σε μια στιγμή έντονης παγκόσμιας αναταραχής.

Ο κατάλογος των θεμάτων που αναμένεται να προκύψουν στις συνομιλίες είναι μεγάλος. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση της στρατιωτικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, έναν κύριο στόχο για τον Μπάιντεν, ο οποίος σχεδιάζει να πιέσει τον Σι για το θέμα αυτό. Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης οι συγκρούσεις στο Ισραήλ και την Ουκρανία, τομείς δυνητικής συνεργασίας όπως η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και βαθιές διαφωνίες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Νότια Σινική Θάλασσα και γύρω από την Ταϊβάν.

Η συνάντηση αυτή θα γίνει στη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του Σι στις ΗΠΑ από τότε που φιλοξενήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ στην έπαυλη Mar-a-Lago, το 2017.

Η έβδομη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών

Παράλληλα, θα σηματοδοτήσει την έβδομη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 2021, αλλά μόνο τη δεύτερη προσωπική τους συνάντηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εν μέρει λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών της Covid.

Οι δύο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Ρώμη τον Ιούνιο του 2011, όταν αμφότεροι ήταν αντιπρόεδροι των χωρών τους. Τα επόμενα δύο χρόνια, το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον άσκησαν συντονισμένη πίεση για να φέρουν τους δύο αξιωματούχους κοντά για να διαμορφώσουν προσωπική σχέση, καθώς ο Σι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας του.

ΚίναΗΠΑειδήσεις τώραΤζο ΜπάιντενΣι Τζινπίνγκ