Κόσμος|10.11.2023 22:17

ΝΥΤ: Τα δύο σενάρια για απελευθέρωση των ομήρων της Γάζας - Οι προτάσεις και οι σκληρές διαπραγματεύσεις Χαμάς-Ισραήλ

Newsroom

Δύο προτάσεις για απελευθέρωση ομήρων διαπραγματεύονται Χαμάς και Ισραήλ. Η πρώτη αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό ατόμων και η δεύτερη θα μπορούσε να αφορά 100 ή περισσότερους πολίτες που κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times και έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες κρατούν περίπου 240 άτομα ως ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους και άλλους που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι άμαχοι και η μεγαλύτερη συμφωνία που διαπραγματεύεται θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων αυτών, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Τι προβλέπει η πρώτη πρόταση

Σύμφωνα με μια πρόταση που συζητείται, η Χαμάς θα απελευθέρωνε 10 έως 20 άμαχους ομήρους - ισραηλινές γυναίκες και παιδιά καθώς και αλλοδαπούς, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών - με αντάλλαγμα μια σύντομη παύση των εχθροπραξιών, δήλωσε ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια μεγαλύτερη απελευθέρωση περίπου 100 αμάχων, εάν τηρηθούν οι όροι.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των αμάχων, η Χαμάς ζητά μια σύντομη παύση, περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα για τα νοσοκομεία και την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν εκφράσει αβεβαιότητα για την απελευθέρωση των κρατουμένων τους.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί πολιτικά γραφεία της Χαμάς, είναι ο κύριος διαμεσολαβητής στις συνομιλίες, ενώ συμμετέχουν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σε γενικές γραμμές υποστηρίξει την ιδέα να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις του στη Γάζα για την απελευθέρωση των ομήρων, λέγοντας ότι αυτό θα επέτρεπε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την έξοδο των ομήρων.

Η Χαμάς έχει αρνηθεί να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους ισραηλινούς άνδρες στρατιωτικής ηλικίας που κρατά στη Γάζα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ένας παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση είναι ότι η Χαμάς είχε πει στους διαπραγματευτές του Κατάρ ότι κρατάει 20 ή λιγότερους πολίτες και ότι οι υπόλοιποι κρατούνται από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ή άλλες ομάδες ή άτομα στη Γάζα που δεν ανήκουν στη δομή διοίκησης της Χαμάς. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις που συμμετέχουν στις συνομιλίες δεν είχαν επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτόν τον ισχυρισμό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι αξιωματούχοι της Χαμάς προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι οι μαχητές της οργάνωσης έκαναν επιδρομή μόνο σε στρατιωτικά φυλάκια στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι σκότωσαν περίπου 1.400 Ισραηλινούς και πήραν περίπου 240 ανθρώπους ως ομήρους. Αλλά βίντεο και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η Χαμάς επιτέθηκε επίσης σε πολίτες στα σπίτια τους.

Αξιωματούχοι της Χαμάς λένε στους διαπραγματευτές ότι έχουν όλο ή σχεδόν όλο το ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό που αιχμαλωτίστηκε, το οποίο αριθμεί 130 έως 140, αλλά δεν έχουν πρόθεση να τους απελευθερώσουν σύντομα, δήλωσε αξιωματούχος.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα καμία κατανομή των στρατιωτικών έναντι των πολιτικών ομήρων.

Η Χαμάς απελευθέρωσε έναν μικρό αριθμό ομήρων σε δύο γύρους τον περασμένο μήνα - μία αμερικανίδα μητέρα και την κόρη της που έχουν επίσης ισραηλινή υπηκοότητα και μία άλλη δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Μια προηγούμενη πρότασή τους να απελευθερώσουν περίπου 50 ομήρους δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Το δεύτερο σενάριο

Ο William J. Burns, διευθυντής της C.I.A., και ο David Barnea, επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, βρέθηκαν την Πέμπτη στη Ντόχα του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με τους ομήρους. Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν συναντηθεί απευθείας με τη Χαμάς, αξιωματούχοι του Κατάρ διαπραγματεύονται μαζί τους για την προτεινόμενη απελευθέρωση των ομήρων.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι βαθιά επιφυλακτικοί απέναντι σε διάφορους ισχυρισμούς της Χαμάς σχετικά με τους ομήρους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών της οργάνωσης ότι δεν κρατούν πολλούς από τους αμάχους αιχμαλώτους, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Μεταξύ των ξένων ομήρων είναι 23 πολίτες της Ταϊλάνδης που εργάζονταν σε κιμπούτζιμ στο νότιο Ισραήλ. Μαχητές της Χαμάς και πιθανόν άλλοι ένοπλοι σκότωσαν 32 Ταϊλανδούς εργάτες στις 7 Οκτωβρίου.

Η τρέχουσα πρόταση για την απελευθέρωση περίπου 100 πολιτών αναφέρθηκε από αρθρογράφο της Washington Post. Προσφορές για την απελευθέρωση μεγαλύτερου αριθμού ομήρων έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν.