Κόσμος|10.11.2023 22:29

Μπλίνκεν: «Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε τους αμάχους της Γάζας» - Το σχέδιο των ΗΠΑ

Newsroom

Στην «επόμενη μέρα» στη Γάζα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αποκάλυψε και λεπτομέρειες του σχεδίου των ΗΠΑ, σχετικά με την ειρηνευτική επιχείρηση στη Μέση Ανατολή, μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Όπως ισχυρίστηκε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την προστασία των αμάχων και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς» στη Γάζα. Στο περιθώριο του υπουργικού διαλόγου ΗΠΑ -Ινδίας στο Νέο Δελχί, ο Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε ενώπιον των δημοσιογράφων, ότι, «πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πάρα πολλοί έχουν υποφέρει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους προστατέψουμε και να μεγιστοποιήσουμε τη βοήθεια που θα φτάσει σε αυτούς».

Να διασφαλιστεί ανθρωπιστική βοήθεια και επαρκής προμήθεια καυσίμων για τη Γάζα

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με την απόφαση του Ισραήλ την Πέμπτη (09/11) για εφαρμογή καθημερινών, τετράωρων ανθρωπιστικών παύσεων σε συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Γάζας, προκειμένου οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, εν μέσω των μαχών, να έχουν τη δυνατότητα να εκκενώσουν ή να προμηθευτούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, πρέπει να επιτραπεί η είσοδος επιπλέον φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι, στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, θα υπάρχει «επαρκής προμήθεια» καυσίμων προκειμένου να τροφοδοτηθούν νοσοκομεία και άλλες απαραίτητες μονάδες.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι, οι ΗΠΑ πρόκειται να συνεχίσουν να συζητούν συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει το Ισραήλ, για την προστασία των αμάχων ενώ, παράλληλα, ο σχεδιασμός τους συμπεριλαμβάνει τις εργασίες για την επιστροφή των 239 ομήρων της Χαμάς στην πατρίδα τους. Επιπλέον, οι προσπάθειες για την επέκταση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα θα ενταθούν ενώ θα αποτραπούν οι αντίπαλοι από το άνοιγμα πρόσθετων μετώπων εναντίον του Ισραήλ. Με το τέλος του πολέμου, θα εργαστούν επίσης για ενδεχόμενη λύση δύο κρατών. Τέλος, ο αμερικανός ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι, η χώρα του, έχει συγκεντρώσει μια σειρά από «βασικές αρχές», οι οποίες και θα αποτελέσουν οδηγό για την ειρηνευτική προσπάθεια στη συνέχεια: όχι βίαιος εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα, όχι χρήση του θύλακα ως πλατφόρμας για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, όχι μείωση των εδαφών της Γάζας, αλλά και δέσμευση για την, με ενιαίο τρόπο, διακυβέρνηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης υπό την παλαιστινιακή ηγεσία.

Αντονι ΜπλίνκενΗΠΑΓάζαΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλΠαλαιστίνη