Κόσμος|13.11.2023 14:48

Ερντογάν: Πόζαρε κρατώντας το χέρι του Σίσι και έγινε θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μαρία Ζαχαράκη

Οι στιγμές που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πόζαρε να κρατάει ζεστά το χέρι Αιγύπτιου προέδρου Σίσι και να ανταλλάσσουν θερμά βλέμματα, έγιναν το καυτό θέμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν πόζαρε άνετα χέρι με χέρι με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντουλφετάχ Αλ Σίσι, τον οποίο είχε προηγουμένως αποκαλέσει δολοφόνο και πραξικοπηματία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπενθύμιζαν δηκτικά τα σχόλια του Ερντογάν κατά του Σίσι στο παρελθόν.

Στη Σαουδική Αραβία, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντουλφετάχ Αλ Σίσι, με τον οποίο είχε πολύ κακές σχέσεις για μεγάλο διάστημα.

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή κατά την επιστροφή του από το Ριάντ εξήρε τον Σίσι.

«Βεβαίως, έχει μεγάλη σημασία ο πρόεδρος της Αιγύπτου να θέσει σε λειτουργία την πύλη της Ράφα παρά τις αρνήσεις. Οι προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι στιγμής είναι αξιοθαύμαστες», είπε στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει για τον Σίσι πριν από 4 χρόνια: "Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να με συμφιλιώσουν με τον Σίσι, δεν το δέχομαι και δεν θα το κάνω ποτέ. Γιατί; Δεν θα έρθω πρόσωπο με πρόσωπο με έναν αντιδημοκράτη που φυλάκισε τον Μόρσι και τους φίλους του, που έλαβε το 52% των ψήφων του λαού του και δεν θα καθίσω στο ίδιο τραπέζι μαζί του".

Ο Σίσι και ο Ερντογάν έδωσαν τα χέρια πέρυσι στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, σε μια δεξίωση για τους ηγέτες κατά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σπάζοντας τον πάγο σε μια κρίση που συνεχίζεται από το 2013.

Αμπντέλ Φάταχ αλ ΣίσιΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΑίγυπτος