Κόσμος|13.11.2023 19:58

Τρόμος στην Ισλανδία που φοβάται μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου: Ρωγμές ανοίγουν στο κέντρο του Grindavik - Απίστευτες εικόνες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ισλανδία
Ισλανδία
Ισλανδία
Ισλανδία
Ισλανδία

Έναν εφιάλτη ζουν οι κάτοικοι στη νότια Ισλανδία μετά από μια σειρά ισχυρών σεισμών που συγκλόνισαν την πόλη, Ρέικιανες. Περίπου 900 σεισμοί σημειώθηκαν τη Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές, αριθμός που προστίθεται στους δεκάδες χιλιάδες σεισμούς που έχουν πλήξει την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης. 

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (ΙΜΟ) δήλωσε ότι η έκρηξη θα μπορούσε να λάβει χώρα «σε αρκετές ημέρες». Μάλιστα η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη και σχεδόν 4000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

«Νιώθουμε τεράστια αβεβαιότητα. Θα σημειωθεί έκρηξη και εάν αυτό συμβεί, τί είδους ζημιά θα προκαλέσει», δήλωσε ο Μάθιου Τζέιμς Ρόμπερτς, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας.

Ρωγμές στους δρόμους

Οι εικόνες πάντως που έρχονται από την πόλη Ρέικιανες είναι πραγματικά τρομακτικές. Ρωγμές ανοίγουν στο πουθενά, δρόμοι κόβονται στα δύο, το έδαφος ανοίγει και καπνός έρχεται από τα έγκατα της Γης.

«Δεν μπορούσες στιγμή να σταθείς σταθερός»

Την ίδια στιγμή η κάτοικοι της πόλης Ρέικιαβικ έχουν ήδη απομκρυνθεί περιγράφοντας τις εφιαλτικές στιγμές που ζήσαν.

Ο Χανς Βέρα, 56χρονος Βέλγος που ζει στην Ισλανδία από το 1999, περιέγραψε πως το σπίτι του τρανταζόταν συνεχώς. «Δεν μπορούσες στιγμή να σταθείς σταθερός, τα πάντα σείονταν όλη την ώρα, δεν υπήρχε περίπτωση να κοιμηθείς», ανέφερε ο Βέρα, ο οποίος μένει στο σπίτι της κουνιάδας του, σε προάστιο του .

«Δεν είναι μόνο οι πολίτες του Γκρίνταβικ που έχουν σοκαριστεί από αυτήν την κατάσταση, είναι ολόκληρη η Ισλανδία», πρόσθεσε.

24.000 δονήσεις

Σύμφωνα με τον Guardian, από τα τέλη Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 24.000 δονήσεις στη χερσόνησο,  ενώ μία πυκνή ακολουθία σχεδόν 800 σεισμών καταγράφηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.Ο ΙΜΟ σημείωσε συσσώρευση μάγματος στο υπέδαφος σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων (3,1 μιλίων). Εάν αυτό αρχίσει να κινείται προς την επιφάνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηφαιστειακή έκρηξη

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες και όχι ώρες για να φτάσει το μάγμα στην επιφάνεια», ανέφερε ειδικός και πρόσθεσε πως «εάν μια ρωγμή εμφανιζόταν εκεί όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι τώρα η υψηλότερη, η λάβα θα έρεε προς τα νοτιοανατολικά και δυτικά».

Από το 2021 μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί τρεις εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες, τον Μάρτιο του 2021, τον Αύγουστο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023. Αυτές οι τρεις εντοπίστηκαν μακριά από υποδομές ή κατοικημένες περιοχές.

Την Πέμπτη, η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα, που βρίσκεται κοντά στο Γκρίνταβικ και φημίζεται για τα γεωθερμικά ιαματικά λουτρά και τα πολυτελή ξενοδοχεία της, έκλεισε προληπτικά μετά από διαδοχικούς σεισμούς.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται επίσης το γεωθερμικό εργοστάσιο Svartsengi, ο κύριος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και νερού για 30.000 κατοίκους στη χερσόνησο, και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προστασία του εργοστασίου και των εργαζομένων του σε περίπτωση έκρηξης.

σεισμόςηφαίστειοΙσλανδίαέκρηξηειδήσεις τώρα