Κόσμος|14.11.2023 07:36

Ενθουσιασμός στην Τουρκία για την «δημοκρατία του Μπακλαβά» - Η παράσταση ανεβαίνει στην Κωνσταντινούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Η παράσταση sold-out σε Ελλάδα και εξωτερικό «Δημοκρατία του Μπακλαβά», που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Ανέστης Αζάς, ανεβαίνει στις 17-18 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Θεάτρου, που διοργανώνει το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών (IKSV).

Το έργο του Ανέστη Αζά διαδραματίζεται στη σημερινή Ελλάδα, με πρωταγωνιστές ένα μεικτό ζευγάρι, έναν Έλληνα και μία Τουρκάλα, οι οποίοι αποφασίζουν να ιδρύσουν το δικό τους έθνος-κράτος. Μέσα από απολαυστικές κωμικές καταστάσεις, οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιφάσεις της νεοελληνικής κοινωνίας, την προβληματική της εθνικής ταυτότητας, αλλά και την ουτοπική πραγματικότητα του μέλλοντος.

Το ψευδο-ντοκιμαντέρ, όπως το χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς, προσπαθεί να καταδείξει ότι όταν οι άνθρωποι είναι μόνοι τους, ως ζεύγος, δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αλλά όταν έρχονται τα παιδιά και μπλέκεις με το εκπαιδευτικό σύστημα, την κοινωνία και τους άλλους γονείς, τότε δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία ωστόσο δεν είναι αληθινά. Όταν οι οικογένειες γνωρίζονται, όλο αυτό το δήθεν μίσος και η έννοια του προαιώνιου εχθρού καταρρέουν σε δευτερόλεπτα.

Ο τουρκικός Tύπος υποδέχεται την παράσταση με μεγάλο ενθουσιασμό και πολύ θετικές κριτικές.

θεατρική παράστασηειδήσεις τώραΤουρκία