Κόσμος|14.11.2023 09:19

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας μετατρέπεται σε νεκροταφείο: Στοιβαγμένα πτώματα και πρόωρα μωρά εκτός θερμοκοιτίδας

Newsroom

Περίπου 10.000 Παλαιστίνιοι, ασθενείς, προσωπικό, εκτοπισμένοι από μάχες, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, είναι απάνθρωπη», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins sans frontieres, MSF).

Εδώ και μέρες γύρω από το νοσοκομείο διεξάγονται συγκρούσεις ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κατηγορεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα πως έχει εγκαταστήσει υποδομές σε δίκτυο σηράγγων κάτω από το νοσοκομείο και χρησιμοποιεί τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Σκοπός του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, είναι «να απομακρύνουμε εσπευσμένα τον κόσμο (...) όσο περισσότερους είναι δυνατό», είπε ο εκπρόσωπος του, Πίτερ Λέρνερ.

«Δεν έχουμε ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε τρόφιμα στο νοσοκομείο», αναφέρει γιατρός των MSF. «Κόσμος θα πεθάνει τις επόμενες ώρες χωρίς μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής σε λειτουργία» συμπληρώνει, ενώ ο στρατός από την πλευρά του έκανε λόγο για «προσπάθειες» μεταφοράς θερμοκοιτίδων από ισραηλινό νοσοκομείο στο Σίφα.

Ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, Γιούσεφ Αμπού Ρις, δήλωσε τη Δευτέρα πως «επτά βρέφη που είχαν γεννηθεί πρόωρα» και «27 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας» πέθαναν.

Το νοσοκομείο είναι «σχεδόν νεκροταφείο»

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα παλεύει και με τις διακοπές ρεύματος και την έλλειψη καυσίμων και είναι «σχεδόν νεκροταφείο», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, σύμφωνα με το BBC, δηλώνει ότι βρίσκονται αποκλεισμένοι και ότι σκύλοι έχουν αρχίσει να τρώνε πτώματα... Μάλιστα, λέει πως ότι οι ισραηλινές Αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει άδεια για να απομακρυνθούν τα πτώματα αυτά από το νοσοκομείο και να ταφούν.

«Γύρω από το νοσοκομείο υπάρχουν πτώματα τα οποία δεν μπορούν να τα φροντίσουμε ή ούτε καν να ταφούν ή να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε είδος νεκροτομείου», είπε. «Το νοσοκομείο δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Είναι σχεδόν νεκροταφείο».

Το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο -περίπου 650 ασθενείς, 200 έως 500 μέλη του προσωπικού και περίπου 1.500 άτομα που βρήκαν καταφύγιο.

Οι γιατροί μιλούν για πτώματα που στοιβάζονται και σαπίζουν στο νοσοκομείο και ο Δρ Μοχάμεντ Αμπού Σελμάγια, διευθυντής του αλ Σίφα, δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 150 πτώματα σε αποσύνθεση.

Αγωνία για τα βρέφη στις θερμοκοιτίδες

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την τύχη δεκάδων πρόωρων μωρών που δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν στις θερμοκοιτίδες τους λόγω των διακοπών ρεύματος.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε ότι επτά από αυτά τα μωρά έχουν πλέον πεθάνει λόγω έλλειψης οξυγόνου. Όπως είπε, έγιναν διαπραγματεύσεις με τις ισραηλινές Αρχές για να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τα μωρά, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Ωστόσο, ο Mark Regev, ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ προσέφερε «πρακτικές λύσεις» για την απομάκρυνση των μωρών, αλλά κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μπήκε σε τούνελ της Χαμάς και βγήκε σε... παιδιατρικό νοσοκομείο

Κομάντος της μονάδας Shayetet 13 και μέλη της 401ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) πραγματοποίησαν έφοδο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι και ανακάλυψαν γιάφκα της Χαμάς στο υπόγειο.

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε βιντεό του αναφέρει ότι «κάτω από το νοσοκομείο, στο υπόγειο, βρήκαμε ένα κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς, γιλέκα με εκρηκτικά, χειροβομβίδες, επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47, εκρηκτικούς μηχανισμούς, RPG (σ.σ. ρουκετοβόλα) και άλλο οπλισμό».

«Βρήκαμε επίσης ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η Χαμάς κρατούσε ομήρους εδώ», πρόσθεσε ο Χαγκάρι και συμπλήρωσε ότι «μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, τρομοκράτες της Χαμάς επέστρεψαν σε αυτό το νοσοκομείο, μεταξύ άλλων, αφότου έσφαξαν Ισραηλινούς μέσα στα σπίτια τους».

«Η Χαμάς κρύβεται μέσα σε νοσοκομεία. Σήμερα, το αποκαλύπτουμε σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Λωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώρανοσοκομείοπόλεμοςΙσραήλΓάζα