«Βρυχάται» ξανά η Αίτνα: «Σιντριβάνι» λάβας και τέφρα «μαύρισαν» τον ουρανό της Σικελίας
NewsroomΓια ακόμα μία φορά ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο της Αίτνας, καθώς λάβα και στάχτες να αναβλύζουν ξαφνικά από τον κρατήρα το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να ενταθεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην ανατολική Σικελία.
Το ύψος της εκρηκτικής στήλης στο μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, εκτιμάται σε περίπου 4.500 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ενώ το σύννεφο στάχτης αναμένεται να κινηθεί ανατολικά, προς το Ιόνιο Πέλαγος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καταγραφούν πολλές ακόμα εκρήξεις μέσα σε έναν χρόνο ή ακόμη και μέσα σε έναν μήνα. Πάντως, σύμφωνα με το Smithsonian Global Volcanism Program, η τρέχουσα περίοδος εκρήξεων ξεκίνησε το 2013.
Το 2021, η Αίτνα εξέπεμψε τόσο πολύ ηφαιστειακό υλικό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι μηνών, ώστε το ύψος της αυξήθηκε κατά σχεδόν 30 μέτρα.
Τις περισσότερες φορές, οι εκρήξεις της Αίτνας χαρακτηρίζονται ως ηφαιστειακή δραστηριότητα χαμηλού επιπέδου. Αυτό περιλαμβάνει σύννεφα τέφρας, συντριβάνια λάβας και εκρήξεις Strombolian - ήπιες εκρήξεις μάγματος που είναι ωστόσο εντυπωσιακές για να τις παρακολουθήσει κανείς.
- Γάζα: Το Ισραήλ παραδέχεται τη δολοφονία της 5χρονης Χιντ Ρατζάμπ και ανοίγει ποινική έρευνα
- Τρόμος στη Ρωσία: Αρκούδα σκότωσε 29χρονη κατασκηνώτρια - Την άρπαξε και την έσυρε στο δάσος
- «Πανταχού παρούσα»: Νάταλι Χαρπ, η στενή συνεργάτιδα του Τραμπ που μπήκε σε πορτμπαγκάζ για να τον συνοδεύσει
- Σοκ με Ναν στον Παναθηναϊκό: Υπέστη ρήξη μηνίσκου και χειρουργήθηκε στις ΗΠΑ