Κόσμος|14.11.2023 23:13

Δεν έχει τέλος η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Ο IDF δημοσιεύει εικόνες από τα υπόγεια κρησφύγετα της Χαμάς, ενώ δεκάδες βρέφη στο μεγαλύτερο νοσοκομείο κινδυνεύουν να πεθάνουν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπάει αδιάκοπα γύρω από το αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν πως εντοπίζουν κρησφύγετα της Χαμάς με όπλα και πυρομαχικά και τα καταστρέφουν. Δίνουν εικόνες από τις σήραγγες, τον βαρύ οπλισμό και τα πυρομαχικά της ισλαμικής οργάνωσης, που εντόπισαν, όπως λένε, στα υπόγεια του παιδιατρικού νοσοκομείου Ραντίσι.  

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, σημειώνει ότι, «μπορείτε να δείτε τη σήραγγα. Τώρα τη βλέπετε. Το τούνελ οδηγεί σε βάθος είκοσι μέτρων. Το ρομπότ εντόπισε μία πόρτα. Πάνω από το τούνελ. Είναι στο ίδιο επίπεδο και καταλήγει εκεί κάτω. Είναι ένα τούνελ για κάλυψη. Βρισκόμαστε τώρα εδώ, είναι η περιοχή, στο υπόγειο του νοσοκομείου. Θέλω να σας δείξω ένα δωμάτιο, στο οποίο βρήκαμε όλο τον εξοπλισμό, και όσα έχει η Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο». 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υποστηρίζει πως η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο στη Γάζα και σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κυκλοφορεί φωτογραφία με στρατιώτες να ανοίγουν σημαίες του Ισραήλ εντός της βουλής. Ταυτόχρονα, στρατιώτες φωτογραφίζονται και στο αρχηγείο της αστυνομίας της ισλαμικής οργάνωσης.

«Δεν υπάρχουν διαλείμματα εδώ, δεν πρόκειται για ημίμετρα. Δεν είναι μία επιχείρηση, δεν θα διαρκέσει για έναν γύρο. Είμαστε εδώ μέχρι την ολοκληρωτική νίκη», διαμηνύει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

Οι υγειονομικές αρχές στο αλ Σίφα λένε πως ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται κοντά στις πύλες του νοσοκομείου, όπου περίπου 10.000 άμαχοι παραμένουν στις εγκαταστάσεις, όπως εκτιμά ο ΟΗΕ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να μεταφέρουν θερμοκοιτίδες στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν δεκάδες νεογέννητα μωρά από το νοσοκομείο αλ Σίφα. 

Ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα ανακοίνωσε πως οι υγειονομικές αρχές έθαψαν τουλάχιστον 180 σορούς σε ομαδικό τάφο, που ανοίχτηκε στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου. Στην Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως τα νοσοκομεία στη Γάζα θα πρέπει να προστατευτούν. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός κάνει εφόδους και στη Δυτική Όχθη, όπου χθες στην Τουλκαρέμ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι από πύρα των Ισραηλινών. Στον Βορρά του Ισραήλ, ο στρατός χτυπάει στόχους της Χεζμπολάχ, ως αντίποινα για τον τραυματισμό δύο στρατιωτών από ρουκέτες της φιλοϊρανικής οργάνωσης.

Έτοιμοι να στείλουν θερμοκοιτίδες στο Αλ Σίφα οι Ισραηλινοί

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, ετοιμάζονται να παραδώσουν θερμοκοιτίδες στο νοσοκομείο αλ Σίφα. Όπως μετέδωσε από το Τελ Αβίβ η απεσταλμένη του OPEN, Γεωργία Γαραντζιώτη, το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα και μία φωτογραφία από νοσοκομείο που βρίσκεται στο νότιο Ισραήλ, όπου τοποθετούσαν τις θερμοκοιτίδες μέσα σε στρατιωτικό όχημα. Πρόκειται μία κίνηση ώστε, ενδεχομένως, αργότερα να μπορέσουν να μετακινηθούν τα βρέφη που νοσηλεύονται στο αλ Σίφα και να μεταφερθούν σε ένα ασφαλές νοσοκομείο εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Μένει να δούμε αν θα το επιτρέψει η Χαμάς.  

Στους 11.320 ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων - Μεταξύ αυτών 4.650 παιδιά

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα (14/11) ότι 11.320 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Μεταξύ των θανάτων που έχουν καταγραφεί έως αυτή τη στιγμή βρίσκονται 4.650 παιδιά και 3.145 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς. Επιπλέον, 29.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Ο υπουργός Υγείας της Χαμάς είπε, από την πλευρά του, ότι δεκάδες πτώματα είναι διασκορπισμένα στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και είναι αδύνατη η περισυλλογή τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός στοχοθετεί τα ασθενοφόρα και τους διασώστες που επιχειρούν να τα προσεγγίσουν.

«Κάντε υπομονή, ερχόμαστε» - Το μήνυμα Μπάιντεν στους ομήρους της Χαμάς

Μήνυμα ελπίδας έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους ομήρους της Χαμάς και στις οικογένειές τους λέγοντας «κάντε υπομονή, ερχόμαστε».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι συμμετέχει σε καθημερινές συσκέψεις με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για θετική έκβαση.

«Κάντε κουράγιο,ερχόμαστε», ήταν το μήνυμα που έστειλε στις οικογένειες των ομήρων, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συνομιλεί καθημερινά με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση ομήρων, αποφεύγοντας όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι στο νότιο Ισραήλ και περισσότεροι από 240 απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Μόλις τέσσερις όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέχρι σήμερα.
Την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε «απερίφραστα» την ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός 3χρονου παιδιού με αμερικανική υπηκοότητα του οποίου οι γονείς σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι οικογένειες των ισραηλινών ομήρων της Χαμάς ξεκίνησαν σήμερα πορεία από το Τελ Αβίβ προς την Ιερουσαλήμ, απαιτώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Στην Ουάσινγκτον διοργανώνεται απόψε πορεία αλληλεγγύης στο Ισραήλ, έπειτα από πληθώρα διαδηλώσεων σε αρκετές μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι σήμερα, από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς.


Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςνοσοκομείανεκροίΓάζαειδήσεις τώραΙσραήλΠαλαιστίνηΠόλεμος στο Ισραήλ