Κόσμος|16.11.2023 16:36

Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις επιθέσεις του στη Γάζα - Υπό τον πλήρη έλεγχό του το αλ Σίφα

Newsroom

Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει και διεθνείς αντιδράσεις προχώρησε η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έριξε, την Πέμπτη, φυλλάδια προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τμήματα της νότιας Γάζας. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν θα επεκτείνει την χερσαία επίθεσή του σε περιοχές όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ακολούθησαν προηγούμενες εντολές εκκένωσης έχουν καταφύγει. Σημειώνεται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας.

Η διεύρυνση των επιχειρήσεων στο νότο, απειλεί να επιδεινώσει την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση αλλά και να στοιχίσει την ζωή χιλιάδων αμάχους που δεν έχουν που αλλού θα μπορούσαν να πάνε, καθώς η Αίγυπτος αρνείται να επιτρέψει μια μαζική μεταφορά στο έδαφός της.

Υπό πλήρη έλεγχο το Αλ Σίφα - Έχει μετατραπεί σε «φυλακή» καταγγέλλουν

Εντωμεταξύ, τον πλήρη έλεγχο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας έχουν οι ισραηλινές δυνάμεις. Έκαναν έφοδο την Τετάρτη για να εντοπίσουν τρομοκράτες της Χαμάς υποστηρίζοντας ότι κάτω από το κτίριο υπάρχει κεντρικό στρατηγείο της οργάνωσης. Οι εικόνες που μεταδοθήκαν με τον πανικό που επικράτησε στις πτέρυγες, στους ορόφους και τους διαδρόμους του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Λωρίδας της Γάζας ήταν συγκλονιστικές. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για την επιχείρηση.

Άνθρακας...οι σύρραγές

Εν τω μεταξύ, στρατιώτες συνέχισαν να ψάχνουν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα χωρίς όμως να διαθέτουν ιδιαίτερα στοιχεία για τον ισχυρισμό τους ότι κάτω από το κτίριο υπήρχε αρχηγείο της οργάνωσης. Η Χαμάς και το προσωπικό του νοσοκομείου, του μεγαλύτερου της Γάζας, έχουν αρνηθεί πολλές φορές αυτούς τους ισχυρισμούς.

Αντίθετα, τα μόνα στοιχεία που ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ήταν βίντεο από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα που δείχνει τρεις σάκους που βρέθηκαν κρυμμένοι γύρω από ένα εργαστήριο μαγνητικής τομογραφίας, καθένας από τους οποίους περιείχε ένα τουφέκι εφόδου, χειροβομβίδες και στολές της Χαμάς, καθώς και μια ντουλάπα που περιείχε έναν αριθμό τουφεκιών εφόδου χωρίς γεμιστήρες πυρομαχικών. Πάντως, το Associated Press ισχυρίζεται ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι τα όπλα βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο.

Εντωμεταξύ, τα στρατεύματα ερεύνησαν τα υπόγεια επίπεδα του νοσοκομείου την Πέμπτη και συνέλαβαν τεχνικούς που ήταν υπεύθυνοι για τη λειτουργία του εξοπλισμού του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς. Ο στρατός δήλωσε ότι οι στρατιώτες του συνοδεύονταν από ιατρικές ομάδες που έφερναν θερμοκοιτίδες και άλλες προμήθειες.

Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι 40 ασθενείς, μεταξύ των οποίων τρία μωρά, πέθαναν από τότε που η γεννήτρια έκτακτης ανάγκης του Αλ Σίφα έμεινε από καύσιμα το Σάββατο. Δεν υπήρξε καμία πληροφορία για την κατάσταση άλλων 36 μωρών, τα οποία το υπουργείο δήλωσε νωρίτερα ότι κινδύνευαν να πεθάνουν

Περισσότεροι από 11.200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, τα δύο τρίτα από αυτούς γυναίκες και ανήλικοι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Άλλοι 2.700 έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, με τους περισσότερους να πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Λωρίδα Γάζαςειδήσεις τώραΙσραήλισραηλινός στρατός