Κόσμος|17.11.2023 07:54

Τουρκία: Νέα ανατροπή με το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Δύσκολος διαπραγματευτής ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Αλλοπρόσαλλες οι κινήσεις της Άγκυρας όσον αφορά το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αρχές της εβδομάδας λαμβάνεται η απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία στο τουρκικό κοινοβούλιο και Πέμπτη αναβάλει τη συζήτηση για το θέμα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, να προαναγγέλλει ξαφνικά ότι εξετάζουν να αγοράσουν 40 Eurofighters από Αγγλία και Ισπανία.

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, που συνήλθε την Πέμπτη για να συζητήσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να το στείλει στην Ολομέλεια για τελική ψήφιση αποφάσισε ότι δεν είναι ώριμες -ακόμα- οι συνθήκες. «Οι διαπραγματεύσεις ακόμη δεν έχουν ωριμάσει», είπαν για την ακρίβεια οι βουλευτές της κυβέρνησης, χωρίς να δώσουν νέα ημερομηνία συζήτησης. Μάλλον αναμενόμενη αυτή η αναβολή, αλλά όχι η ανατροπή.

Ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω

Η Άγκυρα δείχνει να κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Φέρνει το θέμα στη βουλή, χαιρετίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ την κίνηση, γεννιέται η προσδοκία, ότι τελικά η Τουρκία θα κάνει το πρώτο βήμα, ώστε μετά να το κάνει κι η Αμερική και να δώσει τα F-16, αλλά τελικά το παζάρι για την Άγκυρα δεν έχει τελειώσει. 

Ο πόλεμος στη Γάζα άλλαξε πολλά δεδομένα και χάλασε πολλές σχέσεις της Τουρκίας, πάνω που πήγαιναν να διορθωθούν. Η απομάκρυνση Μενέντεζ από το Κογκρέσο κι η έναρξη της διαδικασίας επικύρωσης από την Τουρκία είχε φαινομενικά ηρεμήσει τα νερά μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Ο Μπλίνκεν συμπεριέλαβε την Τουρκία στο δεύτερο ταξίδι του στην περιοχή κι ο Τούρκος πρόεδρος μείωσε την κριτική του για την κυβέρνηση Μπάιντεν μιλώντας σκληρά μόνο για το Ισραήλ.

Με την Ελλάδα επίσης η επικοινωνία πήγαινε από το θετικό στο θετικότερο -γιατί αυτό είναι κάτι που μετράει πολύ για το Κογκρέσο. Αλλά παρόλα αυτά, φαίνεται ότι δεν είναι ακόμη αρκετά για τον Ερντογάν, ώστε να δώσει το τελικό ΟΚ. Ακόμη τουλάχιστον. Θέλει κάτι πιο απτό, ίσως, υποψιάστηκαν πολλοί στην Τουρκία, μετά τη χθεσινή ανατρεπτική εξέλιξη. Ή ο Ερντογάν αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ένας δύσκολος διαπραγματευτής, ή έχει πάρει διαβεβαιώσεις από αλλού και δίνει σήμα ότι «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...». Ή παίζει... ρώσικη ρουλέτα ξανά.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣουηδίαΝΑΤΟΤουρκίαειδήσεις τώρα