Κόσμος|18.11.2023 14:00

O Ερντογάν έκαψε κάθε γέφυρα με τη Γερμανία: Ναυάγιο η επίσκεψη στο Βερολίνο;

Μαρία Ζαχαράκη

Διχασμένοι είναι η Τουρκία για την επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία, καθώς άλλοι υποδέχονται με διθυράμβους τις δηλώσεις Ερντογάν στο Βερολίνο για το Ισραήλ, ενώ κάποιοι τον ψέγουν ότι πήγε τα έσπασε και γυρνά με άδεια χέρια.

Αναφορικά με τους διθυράμβους του φιλο-κυβερνητικού τύπου, εστιάζουν στη δήλωση «Εμείς δεν έχουμε ζήσει Ολοκαύτωμα και δεν χρωστάμε σε κανέναν», αποδίδοντας έτσι στη «γερμανική ενοχή» την υποστήριξη του Βερολίνου στο Ισραήλ.

«Ιστορική απάντηση Ερντογάν σε Σολτς», χαρακτήριζε στο πρωτοσέλιδό της η Τουρκιγέ το ότι η Τουρκία δεν έχει ολοκαύτωμα στην ιστορία της.

Άλλα μέσα πάλι αισθάνθηκαν υπερήφανα που είδαν έναν Ερντογάν να χτυπάει το χέρι στο... πόντιουμ. «Ο πρόεδρος Ερντογάν τους χτύπησε κατάμουτρα την αλήθεια και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ζορίστηκαν», μετέδιδε το φιλο-κυβερνητικό Κανάλι24. «Η πιο δύσκολη νύχτα του Σολτς!», έγραφε η Μιλιέτ, κάνοντας λόγο για «επιτυχημένο παιχνίδι του Ερντογάν».

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πραγματιστές. «Η πολιτική είναι η τέχνη του να βγάζεις αποτελέσματα», έγραφε σήμερα η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία, Που έθετε το κρίσιμο ερώτημα «Τι πήρε ο Ερντογάν;».

Ο λόγος που πήγε στη Γερμανία ήταν να πάρει υποσχέσεις για τις βίζες, για γερμανικές επενδύσεις, για μια νέα συμφωνία στο μεταναστευτικό, Να αποσπάσει μία καλή πρόθεση προμήθειας Μαχητικών Eurofighter... Αλλά τουναντίον, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου επέπληξε το δημοσιογράφο που ρώτησε και του είπε «με απειλείς;» ενώ είπε κατάμουτρα μπροστά στον οικοδεσπότη του «θα αγοράσουμε από άλλον».

Έτσι επικρίνουν σήμερα στην Τουρκία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Όσο κάνει προκλητικές και σκληρές δηλώσεις για να ακουστεί η φωνή του, η θέση της Τουρκίας γίνεται πιο αδύναμη και χάνει το όποιο δίκιο προβάλλει...», υποστηρίζουν όσοι βλέπουν πίσω από το σκληρό και γνωστό επικοινωνιακό στυλ του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΌλαφ ΣολτςΓερμανία