Κόσμος|20.11.2023 09:53

Γάζα: 250 ασθενείς παραμένουν στο αλ Σίφα - Στην Αίγυπτο θα μεταφερθούν τα 31 πρόωρα βρέφη - Αντικρουόμενες αναφορές για κατάπαυση του πυρός

Newsroom

Τραγική παραμένει η κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το αλ Σίφα καθώς περισσότεροι από 250 ασθενείς με σοβαρά τραύματα παραμένουν εγκλωβισμένοι στις εγκαταστάσεις. Χθες, Κυριακή, 31 πρόωρα μωρά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το νοσοκομείο και σήμερα θα οδηγηθούν στην Αίγυπτο για φροντίδα, ωστόσο υπάρχει αγωνία για το τι θα γίνει και τους ανθρώπους που χρειάζονται άμεση περίθαλψη. 

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το αλ Σίφα και άλλα νοσοκομεία ως στρατηγεία για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στο νοσοκομείο, κόπηκε το ρεύμα και τελείωσαν οι προμήθειες ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις μάχονταν με Παλαιστίνιους μαχητές έξω από αυτό.

Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν επείγουσα περίθαλψη στη νότια πόλη Ράφα, της Γάζας. Έχουν αφυδάτωση, υποθερμία μέχρι και σήψη, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας. Τέσσερα μωρά πέθαναν δύο ημέρες πριν από την εκκένωση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μια ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο και δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν ακρωτηριασμούς, εγκαύματα και άλλα τραύματα.


Σύμφωνα με το Associated Press, γίνονταν σχέδια για την απομάκρυνσή τους τις επόμενες ημέρες.

Η Χαμάς λέει πως συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός - Το Ισραήλ ακόμα το αρνείται

Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουν να απομακρυνθούν και να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι άμαχοι και οι τραυματίες.

Αντιπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς δήλωσε στην ιορδανική εφημερίδα Αλ Γαντ ότι συμφωνήθηκε να κηρυχθεί εντός της ημέρας κατάπαυση του πυρός η οποία θα έχει διάρκεια από τέσσερις ως πέντε ημέρες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 50 ομήρων.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Ισραήλ διέψευσε την πληροφορία αυτή μιλώντας στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet –την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ–, τονίζοντας πως δεν συνήφθη τέτοια συμφωνία.

Σύμφωνα με την Αλ Γαντ, ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε πως η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 11:00 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και προβλέπει επίσης την αποφυλάκιση περίπου 150 γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο.

ΑίγυπτοςΓάζαειδήσεις τώραβρέφηΛωρίδα της ΓάζαςΠόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλ