Κόσμος|20.11.2023 12:00

Γάζα: Με ένα βίντεο το Ισραήλ υποστηρίζει πως η Χαμάς μετέφερε στο αλ Σίφα ομήρους - Υπό πολιορκία ακόμη ένα νοσοκομείο

Newsroom

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που, όπως ισχυρίζεται, δείχνουν ομήρους να μεταφέρονται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το αλ Σίφα, από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος του στρατού αναφέρει επίσης πως μια από τις ομήρους, η 19χρονη ανθυπολοχαγός Νόα Μαρσιάνο δολοφονήθηκε στο νοσοκομείο, στο οποίο μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι στο αλ Σίφα βρέθηκε και μια σήραγγα, η οποία, όπως ισχυρίζεται, ήταν κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος έδειξε το υλικό σε ενημέρωση, που τραβήχτηκε από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Όπως είπε, ήταν από το πρωί της 7ης Οκτωβρίου - την ημέρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική της επίθεση στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 240 αρπάχτηκαν ως όμηροι.

Το βίντεο έδειχνε δύο ομήρους να μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Ένοπλοι άνδρες διακρίνονται στο βίντεο και ένας από τους δήθεν ομήρους φαίνεται να αντιστέκεται ενώ ένας δεύτερος είναι σε φορείο.

Οι IDF δέχονται πιέσεις για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους ότι η Χαμάς λειτουργούσε ένα εκτεταμένο κέντρο διοίκησης κάτω από το τεράστιο ιατρικό συγκρότημα στο βόρειο τμήμα της πολιορκημένης Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα του υλικού, ενώ δεν έχει επαληθευτεί και από ανεξάρτητη πηγή. Επίσης, χρήστες στο Χ, όπου δημοσιοποιήθηκε το βίντεο, αμφισβητούν την γνησιότητά του καθώς, όπως επισημαίνουν η ώρα που δείχνει το υλικό πάνω στα γράμματα, δεν αντιστοιχεί στην ώρα που δείχνει ρολόι στον τοίχο του νοσοκομείου.

Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ είναι αυτό που φέρει την πλήρη ευθύνη για την υποβάθμιση και την κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας στη Γάζα.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν και ένα βίντεο που, όπως είπαν, έδειχνε μια σήραγγα 10 μέτρα κάτω από το έδαφος που εκτείνεται για 55 μέτρα.

Όπως είπαν, αυτό είναι ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία πως πολλά κτίρια στο συγκρότημα του νοσοκομείου έχουν «χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς ως κάλυψη για τρομοκρατικές υποδομές και δραστηριότητες».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης πως έχουν πληροφορίες ότι η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του αλ Σίφα, ως κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων.

Υπό πολιορκία ινδονησιακό νοσοκομείο - Φόβοι πως θα γίνει το νέο αλ Σίφα

Την ίδια ώρα, ακόμη ένα νοσοκομείο της Γάζας δέχεται επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Τουλάχιστον «12 ασθενείς και συγγενείς τους» σκοτώθηκαν και «δεκάδες τραυματίστηκαν» από ισραηλινό πλήγμα εναντίον του ινδονησιακού νοσοκομείου στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο Άσραφ αλ Κιντρέχ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

«Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί το ινδονησιακό νοσοκομείο και φοβόμαστε πως θα συμβεί εκεί ό,τι και στο (νοσοκομείο) αλ Σίφα», ένα άλλο νοσοκομείο της Γάζας που πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν περίπου 700 ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό στο ινδονησιακό νοσοκομείο», το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, συνέχισε ο αλ Κιντρέχ. «Οι ομάδες των υγειονομικών αποφάσισαν να παραμείνουν στο πλευρό των ασθενών τους», τόνισε ο ίδιος.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι «επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε νέες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», κυρίως στον τομέα της Τζαμπαλίγια.

Η Χαμάς επαναλαμβάνει ότι ο ισραηλινός στρατός διεξάγει «πόλεμο εναντίον των νοσοκομείων», ενώ το Ισραήλ κατηγορεί το παλαιστινιακό κίνημα ότι χρησιμοποιεί τις υγειονομικές υποδομές για στρατιωτικούς σκοπούς.

όμηροινοσοκομείοΙσραήλΧαμάςειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΠόλεμος στο Ισραήλ