Κόσμος|20.11.2023 11:40

Φιντάν: «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται θετικά - Στην Κύπρο διαπραγματεύσεις μόνο μεταξύ 2 κρατών

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, μίλησε σήμερα στην τουρκική βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι ακολουθούν μια εθνική εξωτερική πολιτική.

«Διεξάγουμε μια ισχυρή διπλωματία στο πεδίο και στο τραπέζι χρησιμοποιώντας στοιχεία ήπιας και σκληρής ισχύος από μια ευρεία προοπτική βασιζόμενοι στις αυξανόμενες ευκαιρίες και δυνατότητές μας», όπως σημείωσε.

Στις αναφορές του για Ελλάδα και Κύπρο, είπε: «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου 2023».

Ελλάδα – Δίνουμε προτεραιότητα στα δικαιώματα των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα

Η τουρκική εξωτερική πολιτική δια στόματος Χακάν Φιντάν συμπεριέλαβε φέτος για πρώτη φορά και τα Δωδεκάνησα στην προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Ελλάδα.

«Επιθυμούμε να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσα από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στη γειτονιά μας. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της αμοιβαίας αλληλεγγύης στον τομέα της διπλωματίας. Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την 5η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023. Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις».

«Κυπριακό – Διαπραγματεύσεις μόνο μεταξύ 2 κρατών, όχι 2 κοινοτήτων»

Για το ζήτημα της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μόνο μεταξύ δύο ισότιμων ‘κρατών’ κι όχι κοινοτήτων πλέον.

«Διανύουμε την 60ή επέτειο από την ανάδειξη του Κυπριακού ζητήματος. Το κλειδί για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί είναι η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που αποτελούν εγγενή δικαιώματά του. Αν υπάρξει διαπραγμάτευση, αυτή δεν θα γίνει μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών. Πριν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το καθεστώς και των δύο πλευρών θα πρέπει να εξισωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, στην ομιλία του στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. πρόεδρος επανέλαβε την έκκληση για αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ΤΔΒΚ και θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά το όραμα της λύσης των δύο κρατών. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με ευαισθησία τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

ΕΕ

Επίσης, όσον αφορά την ΕΕ επιβεβαίωσε τον ενδιαφέρον της Άγκυρας για ένταξη.

«Μπροστά στις γεωπολιτικές προκλήσεις, είναι σημαντικό να προωθηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στη βάση μιας συγκεκριμένης και θετικής ατζέντας. Η Τουρκία διατηρεί τη δέσμευσή της για ένταξη στην ΕΕ και συνεχίζει να ασκεί εποικοδομητικές πολιτικές για τη βελτίωση της συνεργασίας και του διαλόγου σε όλους τους τομείς.

Ωστόσο, έχουμε διαπιστώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει μερικές φορές πολύ από το να επιδεικνύει στρατηγικό όραμα, όπως πρόσφατα στην περίπτωση της έκθεσης 2023 της Επιτροπής της ΕΕ για την Τουρκία. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δείχνουν ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι πολύ στρατηγικές για να περιορίζονται στην κοντόφθαλμη επιδίωξη των συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών. Η κύρια προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα για την αποκατάσταση της συνεργασίας μας και της συγκεκριμένης διαδικασίας ένταξής μας».

ΗΠΑ

Για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, ο Χακάν Φιντάν στηλίτευσε την πολιτική κυρώσεων που ακολουθούν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, καλώντας τες να διορθώσουν το λάθος τους.

«Συνεχίσαμε τις επαφές μας με την αμερικανική κυβέρνηση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Στις συναντήσεις μας τονίσαμε έντονα ότι η συνεργασία της Αμερικής με το PKK-YPG, η παρουσία του FETO στην Αμερική και οι μονομερείς κυρώσεις είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της συμμαχίας. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να διορθώσουν τη λάθος στάση τους σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα την εθνική μας ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εκφράσει σε όλα τα επίπεδα την προσδοκία μας ότι το αίτημα προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό χωρίς όρους και περιορισμούς. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια θέματα στα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα».

Γάζα

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε τη Δύση ότι η κρίση αυτή θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμμαχίες.

«Δεν είναι δυνατόν να σπάσει το σπιράλ της βίας στην περιοχή χωρίς να αποκατασταθούν οι βαθιές ιστορικές αδικίες και οι παρανομίες, οι οποίες αποτελούν τη ρίζα του παλαιστινιακού ζητήματος. Είναι ντροπή η παράνομη πολιορκία και οι απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα να συνεχίζονται ακόμη. Το ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι οι δυτικές χώρες, που έχουν επιρροή στο Ισραήλ, σιωπούν μπροστά στις φρικαλεότητες στη Γάζα και στηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ. Αυτή η κατάσταση θα ανοίξει την πόρτα σε άλλες κρίσεις και θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμμαχίες».

Μηχανισμός εγγυήσεων και διεκδίκησης

«Δίνουμε έμφαση στη δημιουργία ενός περιφερειακού μηχανισμού διεκδίκησης και εγγυήσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εισάγοντας έναν καινούριο όρο στους τρόπους προστασίας και διασφάλισης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων εκ μέρους της Τουρκίας.

«Δεν είναι δυνατόν να σπάσει το σπιράλ της βίας στην περιοχή χωρίς να αποκατασταθούν οι βαθιές ιστορικές αδικίες και οι παρανομίες, οι οποίες αποτελούν τη ρίζα του παλαιστινιακού ζητήματος. Είναι ντροπή η παράνομη πολιορκία και οι απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα να συνεχίζονται ακόμη. Το ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι οι δυτικές χώρες, που έχουν επιρροή στο Ισραήλ, σιωπούν μπροστά στις φρικαλεότητες στη Γάζα και στηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ. Αυτή η κατάσταση θα ανοίξει την πόρτα σε άλλες κρίσεις και θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμμαχίες».

«Η Δύση έχει χάσει την ηθική υπεροχή της»

Τονίζοντας ότι είναι σημαντικό για τις χώρες της περιοχής να αντιδράσουν στο Ισραήλ με μια φωνή όσον αφορά την άσκηση συλλογικής πίεσης στο Ισραήλ, ο Φιντάν δήλωσε ότι:

«Η Δύση έχει χάσει εντελώς την ηθική της υπεροχή σε αυτό το σημείο. Δεν υπάρχει παραπέρα», δήλωσε ο Φιντάν.

Από τις 7 Οκτωβρίου, ο Φιντάν επεσήμανε ότι ο παλαιστινιακός λαός βιώνει μια ανθρώπινη τραγωδία "ως αποτέλεσμα της ισραηλινής βαρβαρότητας" στη Γάζα και δήλωσε: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην ολοκληρωτική στοχοποίηση της Γάζας, τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σχολείων και τζαμιών στο όνομα της καταστροφής της Χαμάς».

Ο Φιντάν ανέφερε ότι:

«Η Τουρκία βρίσκεται σε εντατική διπλωματική κίνηση από την πρώτη ημέρα της κρίσης, προκειμένου να σταματήσει η συνεχιζόμενη σφαγή, να τερματιστεί η κτηνωδία και να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Δεν θα δεχθούμε ποτέ τους βομβαρδισμούς σε τζαμιά. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε μαζί για διαρκή ειρήνη. Είναι σημαντικό για τις χώρες της περιοχής να μιλήσουν με μία φωνή για να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967».

ειδήσεις τώραΧακάν ΦιντάνΤουρκία