Κόσμος|20.11.2023 23:36

Όσκαρ Πιστόριους: Εξετάζεται η αποφυλάκιση του καταδικασμένου γυναικοκτόνου παραολυμπιονίκη

Newsroom

Η υπό όρους αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους, παραολυμπιονίκη, ο οποίος καταδικάστηκε προ δεκαετίας, για τη γυναικοκτονία της συντρόφου του, Ρέεβα Στένκαμπ, θα εξεταστεί την Παρασκευή.

Η αποφυλάκιση του αθλητή θα εξεταστεί μετά από το σχετικό αίτημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του. Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα (20/11) από το Τμήμα Υπηρεσιών Φυλακών, η επιτροπή, «θα εξετάσει την υπόθεση του Όσκαρ Πιστόριους την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023. Θα καθορίσει εάν ο κρατούμενος είναι κατάλληλος για κοινωνική επανένταξη». Η ίδια επιτροπή θα ορίσει την ημερομηνία αποδέσμευσης του παραολυμπιονίκη υπό όρους, σε περίπτωση που αυτό εγκριθεί.

Το πρώτο αίτημα του 37χρονου είχε κατατεθεί και απορριφθεί τον Μάρτιο, καθώς τα μέλη της επιτροπής είχαν εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με το ποσοστό της ποινής φυλάκισης που είχε ήδη εκτίσει. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία της Νοτίου Αφρικής, ένας κατάδικος μπορεί να αποφυλακιστεί υπό όρους, εφόσον έχει λήξει το ήμισυ της ποινής του. Όπως εκτίμησαν οι σωφρονιστικές υπηρεσίες της χώρας, ο Πιστόριους δεν είχε εκτίσει το κατάλληλο χρονικό διάστημα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, όμως, αποφάσισε, τον περασμένο μήνα, να ξεκινήσει την καταμέτρηση από την ημερομηνία που ο γυναικοκτόνος βρέθηκε στη φυλακή για πρώτη φορά (να υπολογίσει, δηλαδή, και την προφυλάκισή του).

Η γυναικοκτονία της Στέενκαμπ

Ο Νοτιοαφρικανός αθλητής, τη νύχτα της 13ης προς 14η Φεβρουαρίου 2013, σκότωσε την 29χρονη Στέενκαμπ, στο σπίτι όπου έμεναν μαζί, στην Πρετόρια, πυροβολώντας την. Το 2014, ο Πιστόριους καταδικάστηκε πρωτόδικα σε πέντε χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Είχε προηγηθεί η πολύμηνη δίκη του, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση της χώρας. Μετά από την έφεση που κατέθεσε, το 2016, του επιβλήθηκε νέα ποινή φυλάκισης έξι ετών, που η εισαγγελία εξακολουθεί να θεωρεί επιεική. Η υπόθεση κατέληξε στο Ανώτατο Εφετείο της χώρας, τον Νοέμβριο του 2017, το οποίο καταδίκασε, τελικά, τον Πιστόριους σε κάθειρξη 13 χρόνων και 5 μηνών.

ειδήσεις τώρααποφυλάκισηγυναικοκτονίαΝότια Αφρικήπαραολυμπιονίκης