Κόσμος|21.11.2023 12:24

Τουρκικά ΜΜΕ: Άγκυρα και Αθήνα συμφώνησαν να χτιστεί γέφυρα «φιλίας» πάνω στον Έβρο

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν για το έργο της γέφυρας του «Δρόμου της Φιλίας» που θα κατασκευαστεί πάνω από τον ποταμό Έβρο, αναφέρει σήμερα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού, υπογραμμίζοντας ότι οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη.

Επικαλούμενη την εφημερίδα Έβρος στην Αλεξανδρούπολη, η Σοζτζού αναφέρει ότι το έργο της σύγχρονης, νέας γέφυρας που θα ενώσει τις δύο χώρες στον ποταμό Έβρο, ο οποίος αποτελεί τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Δυτική Θράκη, βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και οι τελικές λεπτομέρειες του έργου θα συζητηθούν στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

4 λωρίδες σε μία γέφυρα 344 μέτρων

Η νέα και η σύγχρονη γέφυρα που θα κατασκευαστεί στα Ύψαλα έχει σχεδιαστεί με την ονομασία "Δρόμος της Φιλίας" και πρόκειται να κατασκευαστεί δίπλα από τη γέφυρα που εξασφαλίζει ακόμα και σήμερα τη μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

Το έργο, το οποίο θα έχει μήκος 811 μέτρα και η κύρια γέφυρα θα εκτείνεται σε μήκος 344 μέτρων, αποτελείται από έναν αυτοκινητόδρομο 4 λωρίδων, έναν δρόμο έκτακτης ανάγκης και πεζοδρόμια.

Το έργο θα ολοκληρωθεί από την κατασκευαστική εταιρεία Εγνατία Οδός Α.Ε., η οποία κατασκευάζει αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα.

Το σχέδιο βρισκόταν για χρόνια στην ατζέντα των δύο χωρών

Το έργο έχει μεγάλη σπουδαιότητα για τις μεταφορές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και για τη σύνδεσή του με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV (Βερολίνο-Σόφια-Θεσσαλονίκη), μέσω της Εγνατίας Οδού.

Η νέα γέφυρα βρίσκεται στην κοινή ατζέντα της Τουρκίας και της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια. Η πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την κατασκευή της εν λόγω γέφυρας υπογράφηκε το 2006 στην Κωνσταντινούπολη. Το 2014 υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη πρωτόκολλο σχετικά με την οριογραμμή επί της γέφυρας, το οποίο συνοδευόταν από χάρτες. Προηγήθηκε το 2013 η υπογραφή στην Αδριανούπολη, Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της «Εγνατία οδός ΑΕ» και της τουρκικής δημόσιας αρχής οδικών δικτύων.

ειδήσεις τώρατουρκικά ΜΜΕΤουρκίαΕλλάδαΈβρος