Κόσμος|21.11.2023 15:55

Ισραήλ: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο εν μέσω αναφορών για συμφωνία με τη Χαμάς για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Newsroom

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου σήμερα το απόγευμα, στις 20:00, εν μέσω αναφορών θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και κατάπαυση του πυρός.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε επίσης πως νωρίτερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και το υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφαλείας.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα» - Τι είπε ο Νετανιάχου

«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνοντας λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

«Καταγράφουμε πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πούμε πάρα πολλά (...) αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δημείωσε ο Νετανιάχου σε στρατιωτική βάση του βορείου Ισραήλ καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τι προβλέπεται στη συμφωνία

Νωρίτερα, πηγή με γνώση των συνομιλιών δήλωσε στο Reuters πως η συμφωνία είναι στα «τελικά στάδια» και είναι «πιο κοντά από ποτέ».

Η συμφωνία θα αφορά την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που τελούν υπό ισραηλινή κράτηση, δήλωσε η πηγή.

Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και –πάνω απ’ όλα– να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά πηγές του Γαλλικού πρακτορείου.

Η συμφωνία αυτή πάντως θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων και την πρώτη ανταλλαγή τους με παλαιστίνιους κρατουμένους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς συνέλαβε περίπου 240 ομήρους κατά την επιδρομή της στο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

Και επικεφαλής της Χαμάς δήλωσε στο Reuters νωρίτερα σήμερα ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση είναι κοντά σε μια συμφωνία ανακωχής με το Ισραήλ, παρόλο που η φονική επίθεση στη Γάζα συνεχίζεται και εκτοξεύονται ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

«Nα μην θεσπιστεί η θανατική ποινή για τη Χαμάς»

Σύμφωνα με την απεσταλμένη του OPEN στο Ισραήλ, Γεωργία Γαραντζιώτη, χθες μετά τη συνάντηση του Νετανιάχου και του Πολεμικού Συμβουλίου με μέλη των οικογενειών των ομήρων δεν διέρρευσε καμία πληροφορία για τυχόν συμφωνία, αλλά αυτό που μαθεύτηκε είναι ότι ζήτησαν για μια ακόμη φορά να μην θεσπιστεί η θανατική ποινή για τους «τρομοκράτες» διότι αυτό θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση των ομήρων.

Κατά της συμφωνίας ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκιβρ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει πως είναι κατά της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων.

«Είμαι πολύ ανήσυχος επειδή γίνεται λόγος για κάποια συμφωνία. Μας κρύβουν πράγματα και δεν μας λένε την αλήθεια. Οι φήμες λένε ότι το Ισραήλ πρόκειται να κάνει και πάλι ένα μεγάλο λάθος, παρόμοιο με τη συμφωνία Σαλίτ».

Μένει να φανεί η στάση του και στο υπουργικό συμβούλιο.

ΧαμάςόμηροιΠόλεμος στο Ισραήλειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλ