Κόσμος|23.11.2023 09:43

Ούτε ανακωχή, ούτε απελευθέρωση ομήρων: Γιατί καθυστερεί η εκεχειρία Ισραήλ - Χαμάς

Newsroom

Δεν θα υπάρξει ανακωχή και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή, έκαναν γνωστό οι ισραηλινές Αρχές τα ξημερώματα της Πέμπτης και ενώ σήμερα το πρωί αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν νωρίς την Τετάρτη σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούν οι μαχητές στον θύλακα με αντάλλαγμα 300 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις φυλακές στο Ισραήλ.

Γιατί καθυστερεί η εκεχειρία

Η εκεχειρία, η οποία αναμενόταν ευρέως να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας για "τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων και τις λεπτομέρειες της απελευθέρωσης τους", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει γνώση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

"Η έναρξη της απελευθέρωσης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μεταξύ των πλευρών και όχι πριν από την Παρασκευή", ανέφερε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Γουάτσον δήλωσε ότι οι τελικές υλικοτεχνικές λεπτομέρειες για την απελευθέρωση επεξεργάζονται. "Αυτό είναι σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής", δήλωσε η Γουάτσον
Αλλά δεν υπήρξε καμία ύφεση στις μάχες νωρίς την Πέμπτη, σύμφωνα με τις αναφορές.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, επικαλούμενος άγνωστο ισραηλινό αξιωματούχο, ανέφερε ότι υπήρξε 24ωρη καθυστέρηση στην εκεχειρία επειδή η συμφωνία δεν υπογράφηκε από τη Χαμάς και τον διαμεσολαβητή Κατάρ. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ήταν αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα εφαρμοζόταν όταν υπογραφόταν.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους, ανέφεραν ότι η παύση των μαχών με τη Χαμάς επίσης δεν θα ξεκινήσει πριν από την Παρασκευή. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη τα ονόματα των ομήρων που προβλέπεται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

Συνέλαβαν τον διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Εντωμεταξύ οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται αμείωτες όπως και οι αιματηροί βομβαρδισμοί. Ο ισραηλινός στρατός μάλιστα συνέλαβε τον διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα και άλλους γιατρούς, σύμφωνα με το Arab News και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

«Ο γιατρός Mohammad Abu Salmiya συνελήφθη μαζί με αρκετούς άλλους γιατρούς», δήλωσε ο Khalid Abu Samra, επικεφαλής τμήματος του νοσοκομείου στο AFP.

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα έγινε στόχος των ισραηλινών δυνάμεων που εισέβαλαν τις προηγούμενες μέρες εντός του κτιρίου εκκενώνοντάς με τη βία ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.

Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι κάτω από το νοσοκομείο υπάρχει το αρχηγείο της Χαμάς, αλλά δεν έχει προσκομίσει αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του αν και έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το Αλ Σίφα εδώ και αρκετές ημέρες.

εκεχειρίαειδήσεις τώραΧαμάςΙσραήλ