Κόσμος|23.11.2023 12:32

Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Δεν στείλαμε όπλα στο Ισραήλ από το Ιντζιρλίκ»

Μαρία Ζαχαράκη

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι παρέχεται στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από τη βάση του Ιντζιρλίκ. Το υπουργείο δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί δραστηριότητες εις βάρος της Γάζας.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι δυτικοί εταίροι του Ισραήλ, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισαν να παρέχουν όπλα στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ. Το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε στους ισχυρισμούς (σ.σ. δείτε χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας Αϊντινλίκ) ότι αμερικανικά αεροπλάνα, που απογειώνονται από την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ως Τουρκία, αποκλείεται να συμμετέχουμε ή να επιδοκιμάζουμε δραστηριότητες που θα βλάψουν τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα», δήλωσε το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εφιστώντας την προσοχή της κοινής γνώμης σε ειδήσεις που αποσκοπούν στην παραπλάνηση της.

Αγορά Εurofighter

Πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ ενημέρωσαν επίσης για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter.
«Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζουμε είναι το Eurofighter. Εκτός από αυτό, δεν έχουμε προβεί σε καμία άλλη ενέργεια για κάποιο άλλο (μαχητικό)».

Όχι μεταχειρισμένα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, θα συναντηθεί σήμερα με τον Βρετανό ομόλογό του, Grant Shapps.

«Εξετάζουμε το θέμα της προμήθειας μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι θα βοηθήσει να αρθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας στο θέμα αυτό. Ως Τουρκία, έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε 40 αεροσκάφη, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη φάση. Τα αεροσκάφη που θα αγοράσουμε σίγουρα δεν θα είναι μεταχειρισμένα. Έχουμε ζητήσει να αγοράσουμε το κορυφαίο μοντέλο».

Πρώτη πτήση για το KAAN στις 27 Δεκεμβρίου

Οι πηγές παρείχαν επίσης πληροφορίες σχετικά με το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN.

"Η πρώτη πτήση του KAAN προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο εγχώριος παραγόμενος κινητήρας θα είναι έτοιμος το 2028 και το KAAN αναμένεται να εισέλθει στο στόλο της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας το 2032".

Σε ερώτηση σχετικά με το βαθμό συμμόρφωσης του KAAN στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, οι πηγές επεσήμαναν ότι όλα τα προϊόντα της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας παράγονται πάνω στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

ΤουρκίαΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραόπλαΙσραήλ