Κόσμος|23.11.2023 18:28

Γιατί οι Ολλανδοί ψήφισαν τον Γκέερτ Βίλντερς: Φόροι, υγειονομική περίθαλψη και μετανάστευση οδήγησαν στη νίκη της ακροδεξιάς

Newsroom

Ο θρίαμβος του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς στις ολλανδικές κάλπες αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές ανατροπές στην ευρωπαϊκή πολιτική και, όπως και το Brexit, θα προκαλέσει αντίκτυπο σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σύμφωνα με τον Guardian, στην ολλανδική πόλη του Ρότερνταμ, όπου το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) είναι πλέον η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, ο σεισμός αντιμετωπίστηκε περισσότερο με ανασήκωμα των ώμων παρά με αλαλαγμό.

Διαμαρτυρίες για την ακρίβεια

Οι Ολλανδοί πολίτες διαμαρτύρονται ότι πληρώνουν πολλούς φόρους και πολλά χρήματα για υγειονομική περίθαλψη και ενοίκιο. Εξηγούν ότι ψήφισαν τον Βίλντερς κυρίως από θυμό, καθώς οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δίνουν αγώνα για να τα βγάλουν πέρα.

Εξηγούν επίσης ότι «οι άνθρωποι από το εξωτερικό πιστεύουν ότι είμαστε εντάξει στις Κάτω Χώρες. Λένε ότι είναι πλούσιοι σε σύγκριση με το Βέλγιο ή την Τουρκία» και λένε ότι αν δεν ζεις στην Ολλανδία δεν μπορείς να κατανοήσεις γιατί ο λαός ψήφισε τον Βίλντερς.

Μία επιχειρηματίας δήλωσε στον Guardian ότι δεν συμφωνεί με όλες τις προηγούμενες αντι-ισλαμικές δηλώσεις του Βίλντερς, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για λιγότερους Μαροκινούς στη χώρα και την απαγόρευση του χιτζάμπ - «αν οι άνθρωποι θέλουν να το φορούν, το καταλαβαίνω». Αλλά ανάμεσα στα κοινωνικοοικονομικά παράπονά της υπάρχει μια γνώριμη οσμή δυσαρέσκειας.

«Είμαστε μια πλούσια χώρα, αλλά πώς γίνεται εμείς στην Ολλανδία να πληρώνουμε τόσα πολλά και όμως να λένε στους μετανάστες: "Ελάτε μέσα, πάρτε ό,τι θέλετε, θα σας δώσουμε τα πάντα";» αναρωτιέται.

Η στέγαση των νέων στο προσκήνιο

Η Τζέιμι, 23 ετών, σερβιτόρα στο Grand Cafe στη Χάγη, μόλις μισή ώρα από το λιμάνι, δήλωσε ότι μόνο ένας από τον κύκλο των επτά στενών φίλων της δεν είχε ψηφίσει το PVV του Βίλντερς, συμπεριλαμβανομένου ενός που είχε ψηφίσει προηγουμένως το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

«Αυτός [ο Βίλντερς] είναι λίγο σκληρός σε αυτά που λέει, αλλά είναι ένας ευθύς ομιλητής και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι πραγματικά μια μεγάλη αλλαγή. Ο Μαρκ Ρούτε ήταν μέσα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου», δήλωσε η ίδια.

Όπως και η Ζανέτ, την τράβηξε ο Βίλντερς για όσα έχει πει για τη στέγαση και την υπόσχεση για δωρεάν μεταφορά των ηλικιωμένων. Υποστήριξε όμως και τη βαθιά αμφιλεγόμενη πολιτική του για τη μετανάστευση. Την Τετάρτη, ο ηγέτης του PVV υποσχέθηκε: «Η Ολλανδία θα επιστρέψει στους Ολλανδούς, το τσουνάμι ασύλου και η μετανάστευση θα περιοριστούν».

Ποιοι ψήφισαν τον Βίλντερς

Ο Ματθίς Ρούντουϊν, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, λέει ότι τέτοιες απόψεις είναι κοινές μεταξύ των ψηφοφόρων του Βίλντερς. «Όταν εξετάζετε το εκλογικό σώμα του PVV γενικά, αποτελείται από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες για να τα βγάλουν πέρα. Είναι πιο μοναχικοί. Αισθάνονται ότι τους παραμελούν. Έχουν δύσκολη ζωή βασικά, οικονομικά αλλά και πολιτισμικά», είπε.

«Το PVV, φυσικά, δεν είναι ένα κόμμα που είναι πραγματικά αριστερό όταν πρόκειται για κοινωνικοοικονομική πολιτική, αλλά είναι ένα κόμμα που επίσης όταν πρόκειται για κοινωνικοοικονομική πολιτική δεν είναι πραγματικά δεξιό ... Ο Βίλντερς παρουσιάζεται ως εκεί για τους φτωχούς: είναι επίσης αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν μερικές φορές σοβινισμό της πρόνοιας. Υποστηρίζει λοιπόν ότι οι άνθρωποι που έχουν δυσκολίες πρέπει να βοηθηθούν, αλλά αυτό ισχύει μόνο για αυτό που αποκαλεί "Henk και Ingrid", τα ολλανδικά ονόματα με τα οποία αποκαλεί τους ψηφοφόρους του. Και αυτό δεν είναι 'ο Μοχάμεντ και η Φατιμά', για να το πούμε έτσι. Πρόκειται λοιπόν για κοινωνική πρόνοια, αλλά μόνο για, σύμφωνα με τον ίδιο, τους δικούς μας ανθρώπους».

Ολλανδίαειδήσεις τώραBrexitακροδεξιά