Κόσμος|26.11.2023 14:18

Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ τα ονόματα που θα απελευθερώσει την Κυριακή - 13 όμηροι στον κατάλογο

Newsroom

Δεκατρείς όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από του μαχητές της Χαμάς αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα. Η Χαμάς έχει παρουσιάσει στο Ισραήλ κατάλογο με τους 13 ομήρους και ανάμεσα τους βρίσκονται και ορισμένοι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με το Ynet.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας χθες 17 Ισραηλινοί επέστρεψαν στους αγαπημένους του, ενώ απελευθερώθηκαν και 39 Παλαιστίνιοι που ήταν κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Παράλληλα, μετά από σχεδόν δύο μήνες ακατάπαυστων βομβαρδισμών κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι διαθέτει τον κατάλογο των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, Κυριακή (26/11), αλλά δεν αποκάλυψε την ταυτότητά τους.

Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες ήταν η 21χρονη Μάγια Ρεγκέβ και η  9χρονη Έμιλυ Χαντ. Η Μάγια απήχθη μαζί με τον 18χρονο αδελφό της στο μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova.  «Είμαι πολύ χαρούμενη που η Μάγια επιστρέφει σε εμάς. Ωστόσο, η καρδιά μου είναι κομμάτια επειδή ο γιος μου Ιτάι είναι ακόμη φυλακισμένος», δήλωσε η μητέρα τους Μίριτ. 

Από την άλλη η 9χρονη Έμιλυ απήχθη από Κιμπούτς Μπέρι και θεωρούταν αρχικά, νεκρή. Οι Αρχές του Ισραήλ πίστευαν ότι η Έμιλι, η οποία ήταν 8 ετών όταν απήχθη, είχε δολοφονηθεί από τη Χαμάς στην αιματηρή επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.Το κοριτσάκι βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου της, όταν οι μαχητές της οργάνωσης εισέβαλαν κι άρχισαν να δολοφονούν κόσμο αδιακρίτως.

Ο πατέρας της είχε δηλώσει «ανακουφισμένος» που ήταν νεκρή

Ο πατέρας της μάλιστα  είχε δηλώσει ανακουφισμένος που η κόρη του είναι νεκρή. «Η σκέψη ότι ένα οκτάχρονο παιδί στα χέρια αυτών των ζώων... Μπορείτε να φανταστείτε την απόλυτη φρίκη για ένα 8χρονο παιδί;» έλεγε χαρακτηριστικά.

H συγκλονιστική αγκαλιά της επανένωσης

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πατέρας πήρε στην αγκαλιά του την κόρη του, μετά από 50 ημέρες ομηρίας. Η Εμιλι, της οποίας η μητέρα πέθανε όταν ήταν μόλις δυόμισι ετών συνάντησε μέσα σε πελάγη ευτυχίας τον πατέρα της και η στιγμή που κατέγραψε φωτογραφικός φακός είναι συγκλονιστική

Ο πατέρας της έχει ιρλανδική καταγωγή. Μετακόμισε πριν από τριάντα χρόνια σαν εθελοντής σε ένα κιμπούτς και κατέληξε να εγκαθίσταται στο Ισραήλ.Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές ο απολογισμός των νεκρών στο Κιμπούτς Μπερί ξεπερνά τους 100. 

Η λίστα με τα ονόματα όσων απελευθερώθηκαν

  • Σόσαμ Χάραν, 67 ετών
  • Άντι Σόσαμ 38 ετών και τα παιδιά της Άντι 3 ετών και Νάβεχ, 8 ετών.
  • Σίρι Γουέις 53 ετών και η κόρη της, Νόγκα Γουέις, 18 ετών.
  • Μάγια Ρέγκεβ, 21 ετών
  • Χίλα Ρότερμ, 12 ετών
  • Έμιλυ Χαντ, 9 ετών
  • Νόαμ Ορ, 17 ετών και Άλμα Ορ, 13 ετών
  • Νόαμ Αβιγκντόρι, 12 ετών και η μητέρα της Σάρον, 52 ετών
ειδήσεις τώραΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλόμηροιΛωρίδα της Γάζας