Κόσμος|27.11.2023 10:47

Τεράστια συγκίνηση για την 4χρονη όμηρο της Χαμάς στο Ισραήλ - «Θα τη φροντίσουμε, ολόκληρη η χώρα την παίρνει στην αγκαλιά της», λέει ο Νετανιάχου

Newsroom

Συγκίνηση έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η ιστορία της 4χρονης Αμπιγκέιλ Ίνταν η οποία ήταν ανάμεσα στους ομήρους που απελευθέρωσε η Χαμάς. Τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης σκότωσαν τους γονείς της, τα αδερφάκια της κρύφθηκαν και κατάφεραν να σωθούν και η μικρή έμεινε εγκλωβισμένη στη Γάζα επί 52 ημέρες.

«Δεν έχει πλέον γονείς, αλλά ολόκληρη η χώρα την παίρνει στην αγκαλιά της. Θα τη φροντίσουμε» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Έχει υποστεί φρικτό ψυχικό τραύμα» είπε με τη σειρά του και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Το κοριτσάκι επέστρεψε στην οικογένειά της. Ο Καρμέλ, παππούς της Αμπιγκέιλ, ανέφερε σε δηλώσεις του: «Είμαστε γεμάτοι ευτυχία. Χαρά αναμεμειγμένη με θλίψη. Ο γιος μας και η σύζυγός του δολοφονήθηκε. Επιλέξαμε να συνεχίσουμε να ζούμε».

Ο Ισραηλινός τραγουδιστής Lior Narkis προσφέρθηκε να υιοθετήσει το κοριτσάκι όπως γνωστοποίησε στο Instagram, λέγοντας ότι αυτός και η σύζυγός του Sapir θα ήταν ευτυχείς να την καλωσορίσουν στην οικογένειά τους και κάλεσε τα μέλη της οικογένειας να επικοινωνήσουν μαζί του.

Το χρονικό της αρπαγής - Εκτελέστηκαν οι γονείς του παιδιού 

Η Αμπιγκέιλ Μορ Ένταν αρπάχτηκε από μαχητές της Χαμάς από το κιμπούτς της στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.
Ο πατέρας της Ρόι Ένταν, φωτορεπόρτερ και η σύζυγό του, Σμαντάρ Ένταν δολοφονήθηκαν και το παιδί διέφυγε στο σπίτι ενός γείτονα.

Η αδελφή της, Αμαλία και ο 10χρονος αδελφός της Μίκαελ είδαν τη Χαμάς να μπαίνει στο σπίτι τους και να δολοφονεί τη μητέρα τους. Τα δύο παιδιά έτρεξαν να βρουν τον πατέρα τους, Ρόι, ο οποίος βρισκόταν έξω κρατώντας το 4χρονο παιδί. Άρχισαν να τρέχουν προς το καταφύγιο, αλλά ένας μαχητής της Χαμάς σκότωσε τον πατέρα τους.

Τα μεγαλύτερα παιδιά έτρεξαν πίσω στο σπίτι τους, όπου βρισκόταν το άψυχο σώμα της μητέρας τους, και κλειδώθηκαν σε μια ντουλάπα.

Ο Μίκαελ έκανε ένα ανατριχιαστικό τηλεφώνημα στον παππού του ενώ ήταν παγιδευμένοι μέσα στην ντουλάπα.

Είπε: «Παππού, οι τρομοκράτες σκότωσαν τον μπαμπά έξω από το σπίτι, σκότωσαν τη μαμά και την Αμπιγκέιλ μέσα. Είμαι μόνος μου με την Αμαλία».

Κρύφτηκαν εκεί για 14 ώρες μέχρι να τους σώσει ένας συγγενής και να τους μεταφέρει σε ένα καταφύγιο. Το κοριτσάκι κατάφερε με κάποιο τρόπο να βρει το δρόμο για τη γειτόνισσά της.

Η οικογένεια πήρε την Αμπιγκέιλ στο σπίτι της. Η γυναίκα που την φρόντισε και τα τρία παιδιά της με την 4χρονη εξαφανίστηκαν στη συνέχεια. Είχαν απαχθεί μαζί με πάνω από 200 ακόμα άτομα και μεταφέρθηκαν στη Γάζα. 

Οι γονείς της κηδεύτηκαν στις 20 Οκτωβρίου.

Λωρίδα της ΓάζαςόμηροιΧαμάςειδήσεις τώραΙσραήλΠόλεμος στο Ισραήλ