Κόσμος|27.11.2023 16:21

Κίνα: Κατακλύζονται τα νοσοκομεία από παιδιά μετά την εμφάνιση της μυστηριώδους πνευμονίας

Newsroom

Τα νοσοκομεία της Κίνας έχουν κατακλυστεί από ασθενείς λόγω της ξαφνικής αύξησης των αναπνευστικών ασθενειών και της πνευμονίας σε παιδιά. Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία σε πολλές περιοχές της χώρας, με μεγάλες αναμονές για τους μικρούς ασθενείς.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Μι Φενγκ, δήλωσε ότι η αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών συνδέεται με την ταυτόχρονη κυκλοφορία διαφόρων ειδών παθογόνων μικροοργανισμών, με κυριότερο τη γρίπη.

Ζήτησε από τις Αρχές να αυξήσουν τον αριθμό των σχετικών κλινικών, να επεκτείνουν τις ώρες παροχής υπηρεσιών και να ενισχύσουν τις εγγυήσεις για την προμήθεια φαρμάκων.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε την Κυριακή ότι καταγράφονται πολλά κρούσματα σε παιδιά, σε βόρειες περιοχές όπως το Πεκίνο και η επαρχία Λιαονίνγκ, όπου στα νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες ουρές αναμονής.

Εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Παίδων του Πεκίνου δήλωσε την Τρίτη στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ο σημερινός μέσος όρος των περισσότερων από 7.000 ασθενών ημερησίως «υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του νοσοκομείου». Το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο έσπασε ρεκόρ το Σάββατο, υποδεχόμενο περισσότερα από 13.000 παιδιά στα εξωτερικά ιατρεία και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε πολλά παιδιά εδώ. Όσοι έκλεισαν επείγον ραντεβού χθες, δεν έχουν δει ακόμα γιατρό μέχρι σήμερα το πρωί», δήλωσε το μέλος του προσωπικού στο CNN.

Ανησυχεί ο ΠΟΥ - Τι λέει η Κίνα

H κατάσταση αυτή που επικρατεί στην Κίνα προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε από τη χώρα να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών και της πνευμονίας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι δεν εντοπίστηκε κάποιος καινούριος παθογόνος μικροοργανισμός.

Οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν την κατάσταση σημείωσαν επίσης ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για την ύπαρξη νέου ιού, αλλά κάλεσαν την Κίνα να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιο άγνωστο παθογόνο κρυμμένο κάπου», δήλωσε στο CNN ο Jin Dongyan, ιολόγος στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. «Δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο», σημείωσε ο ίδιος.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας δήλωσε ότι οι πρόσφατες συρροές αναπνευστικών λοιμώξεων προκαλούνται από την επικάλυψη κοινών ιών όπως η γρίπη και ο RSV, καθώς και βακτηρίων όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας.

Οι ειδικοί στην Κίνα αποδίδουν την έξαρση αυτή των ασθενειών στην κατάργηση των μέτρων ασφαλείας που είχαν ληφθεί την περίοδο του κορονοϊού καθώς ο φετινός χειμώνας είναι ο πρώτος που δεν εφαρμόζεται η πολιτική μηδενικής ανοχής

ΚίναΠαγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςπνευμονίαασθένειαΚορονοϊόςειδήσεις τώρα