Κόσμος|27.11.2023 15:41

«Κλειδώνει» η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα; Οι διαπραγματευτές κοντά σε συμφωνία - Τι εξετάζουν

Newsroom

Κοντά στη συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία λήγει σήμερα, βρίσκονται διαπραγματευτές από Αίγυπτο, Κατάρ και ΗΠΑ.

Ειδικότερα, αν και βρίσκονται κοντά στο να συμφωνήσουν, εξακολουθούν να συζητούν τη διάρκεια μίας πιθανής παράτασης καθώς και το ποιοι κρατούμενοι θα πρέπει να απελευθερωθούν βάσει αυτής, δήλωσαν τρεις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς επιδιώκει παράταση τεσσάρων ημερών, ενώ το Ισραήλ θέλει παρατάσεις από μέρα σε μέρα, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται για το ποιοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Ανησυχία για τις λίστες των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα

Ενώ διανύουμε το τελευταίο 24ωρο εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ανησυχία υπάρχει για τις λίστες των ομήρων που επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα. Πάντως, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει άλλη μια λίστα με ονόματα 11 ομήρων.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι Καταριανοί μεσολαβητές συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Χαμάς για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις.

«Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες. Οι Καταριανοί συνεργάζονται και με τις δύο πλευρές για να το λύσουν και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Κατά τις προηγούμενες τρεις ημέρες της κατάπαυσης του πυρός το Ισραήλ υπέβαλε τη λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων γυναικών και εφήβων που θα αποφυλακίσει και η Χαμάς θα υποβάλει τα ονόματα των Ισραηλινών αμάχων ομήρων που θα αφήσει ελεύθερους τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την απελευθέρωσή τους.


Πόσοι έχουν απελευθερωθεί

Από την έναρξη της τετραήμερης εκεχειρίας την Παρασκευή, συνολικά 175 άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα, μεταξύ των οποίων:

  • 39 Ισραηλινοί πολίτες που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, σε τρεις ομάδες των 13 ατόμων.
  • 117 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ, σε τρεις ομάδες των 39.
  • 17 Ταϊλανδοί απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς.
  • Ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκε από τη Χαμάς.
  • Ένας Ισραηλινός-Ρώσος απελευθερώθηκε από τη Χαμάς.
Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΓάζαΙσραήλ