Κόσμος|28.11.2023 06:15

Πιέσεις, εκβιασμοί και ανελέητο παζάρι για Σουηδία και Eurofighters μεταξύ Τουρκίας - Δύσης: Όσα είπε ο Ομέρ Τσελίκ

Μαρία Ζαχαράκη

Το ΝΑΤΟ, με τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, πιέζει τον Ερντογάν σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και η Άγκυρα τη Δύση για να πάρει μαχητικά αεροσκάφη.

Μόνο που ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, την Κυριακή (26/11) εξέλαβε ως εκβιασμό τις πιέσεις για επικύρωση του πρωτοκόλλου της ένταξης της Σουηδίας και απάντησε «εμείς δεν δεχόμαστε εκβιασμούς». Αναφερόταν βέβαια στο θέμα των μαχητικών Eurofighters αλλά έστειλε μήνυμα να μην εκβιάζει η Γερμανία και η Δύση την Άγκυρα με τη Σουηδία, προκειμένου να πάρει μαχητικά. Είπε ότι αυτή τη στιγμή, ξαναζεί το ίδιο έργο, όπως τότε με τους S-400. Ότι δηλαδή η Γερμανία, η οποία αρνείται τώρα να δώσει Eurofighter στην Τουρκία, προβάλλει τα ίδια επιχειρήματα που πρόβαλλαν κάποτε και οι ΗΠΑ,  όταν ζητούσε η Τουρκία το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot.

«Διπρόσωπη η Δύση – Τα S-300 της Ελλάδας δεν τους ενοχλούν»

Ο Τσελίκ είπε μάλιστα στη Δύση ότι εσείς μας έχετε ανάγκη για την ασφάλειά σας και πρέπει να μας δώσετε όπλα. «Εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της Ευρώπης», είπε, «έχοντας μετατρέψει το θέμα σε εκβιασμό και όχι σε κοινή ανησυχία για την ασφάλεια. Εμείς δε θα δεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό», τόνισε, κάνοντας λόγο για «διπροσωπία της Δύσης» και υπενθύμισε τα S-300 της Ελλάδας, τα οποία δεν «ενοχλούν» τη Δύση.

Σκλάβα η Δύση

Από την άλλη, ο Ομέρ Τσελίκ, αντιδρώντας στη ‘σιωπή’ της Δύσης  απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα είπε χαρακτηριστικά ότι «η Δύση έχει γίνει σκλάβα του Νετανιάχου» και συνέκρινε μάλιστα τους Ναζί με τους σημερινούς Ισραηλινούς. Για να προκαλέσει μάλιστα και το κοινό αίσθημα, έδειξε και κάποιες φωτογραφίες από τις θηριωδίες κατά των Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι είναι ίδιες ακριβώς με αυτές σήμερα στη Γάζα.

Ομέρ Τσελίκειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑΤουρκίαΝΑΤΟΣουηδίαΓερμανίαΠόλεμος στο Ισραήλ