Κόσμος|27.11.2023 22:57

BBC: Γιατί ακυρώθηκε η συνάντηση Σούνακ με Μητσοτάκη – Τα σχόλια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η ενόχληση της Αθήνας

Newsroom

Επιβεβαιώνει το BBC με εκτενές άρθρο του ότι ο λόγος που οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν τα σχόλια του πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σημειώνεται πως η ενόχληση της ελληνικής πλευράς, είναι έκδηλη και εκφράστηκε τόσο με την αιχμηρή δήλωση του κ. Μητσοτάκη, όσο και με την κυβερνητική διαρροή, λίγη ώρα αργότερα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην ελληνική πλευρά, είναι πως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, μιλώντας στο BBC, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός είναι απογοητευμένος που ο πρωθυπουργός Σουνάκ ακύρωσε τη διμερή τους συνάντηση λίγο πριν τη διεξαγωγή της».

«Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μια πολύ βαθιά ιστορία φιλίας και συνεργασίας και η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά έκπληκτη από αυτή την απόφαση. Ο πρωθυπουργός ανυπομονούσε να συζητήσει μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, καθώς και κοινές προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό και φυσικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα», συνέχιζε ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη.

Γενικότερα το BBC κάνει λόγο για «διπλωματική διαμάχη Αθήνας – Λονδίνου» και παρατηρεί πως η εξέλιξη αυτή ήρθε την επομένη της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη στη Laura Kuenssberg του BBC ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν.

Πηγές που γνωρίζουν το κλίμα στην ελληνική κυβέρνηση δήλωσαν στο BBC ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν «ενοχλημένος». Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης και, όπως πληροφορείται το BBC, θα διαρκούσε 45 λεπτά.

Τι προκάλεσε την ακύρωση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα έπρεπε να επιστραφούν, καθώς το να βρίσκονται κάποια από τα αντικείμενα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα συναντούσε αντί αυτού τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να τον συναντήσει, έπειτα από τα όσα μεσολάβησαν.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: «Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

ΒρετανίαΡίσι Σούνακειδήσεις τώραγλυπτά του ΠαρθενώναΚυριάκος Μητσοτάκης