Κόσμος|28.11.2023 21:32

«Λάθος» η απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέει η βρετανική κοινή γνώμη - Τι δείχνει δημοσκόπηση

Newsroom

Η πλειοψηφία των Βρετανών θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η δημοκοπική εταιρεία YouGov κάλεσε τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την απόφαση της Ντάουνινγκ Στριτ με το 66% να δηλώνει ότι ήταν λανθασμένη.

«Ο πρωθυπουργός ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;», ρώτησε τους συμμετέχοντες η YouGov. 

Το 66% των ερωτηθέντων  απάντησε πως η απόφαση Σούνακ ήταν λάθος, το 22% πως δεν γνωρίζει ενώ το 11% πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός πήρε τη σωστή απόφαση.  Μάλιστα, ακόμα, και μεταξύ των ψηφοφόρων των συντηρητικών το 59% λέει πως η απόφαση ήταν λανθασμένη. 

Στην ίδια δημοσκόπηση το 49% των Βρετανών δηλώνει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ μόλις το 15% θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Επίσης, ένα 26% λέει δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά «δεν γνωρίζω».

Σε άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 50% δηλώνει ότι τις σχετικές αποφάσεις για την επιστροφή ή όχι των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα , πρέπει να πάρει το Βρετανικό Μουσείο έναντι 22% που προτιμά να πάρει την απόφαση η βρετανική κυβέρνηση. 

γλυπτά του ΠαρθενώναΒρετανίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΡίσι Σούνακ