Κόσμος|28.11.2023 23:35

Συνάντηση Φιντάν - Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Άντονι Μπλίνκεν, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του NATO και οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα και τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κάνοντας μια σύντομη δήλωση πριν από τη συνάντηση, ο Μπλίνκεν δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία μας με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι «προφανώς υπάρχει μια κρίση στη Γάζα, την οποία όλοι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν ερωτηματικά στο ΝΑΤΟ, όπως για τη συμμετοχή της Σουηδίας, καθώς οδεύουμε προς τη σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο Ιούνιο, την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ. Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που έχω να μοιραστώ τις απόψεις μου για όλα αυτά τα ζητήματα και για τη συνεργασία μας με την Τουρκία, η οποία είναι ένας κρίσιμος και εξαιρετικά πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

«Συζητήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών Φιντάν την ανάγκη συνέχισης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και τις προσπάθειες για την περαιτέρω απελευθέρωση των ομήρων. Συζητήσαμε τη σημασία της μακροχρόνιας συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Έχουμε πολύ σημαντικά θέματα ενώπιόν μας και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ ειλικρινείς και ξεκάθαρες συζητήσεις και εκτιμούμε πραγματικά τη φιλία και τη συνεργασία μας», δήλωσε ο Φιντάν, ο οποίος πήρε το λόγο μετά τον Μπλίνκεν.

Λωρίδα της ΓάζαςΝΑΤΟειδήσεις τώραΣουηδίαΑντονι ΜπλίνκενΧακάν Φιντάν