Κόσμος|29.11.2023 22:12

Το OPEN στα υπόγεια τούνελ εκπαίδευσης των Ισραηλινών στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας - «Στόχος να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους»

Newsroom

Η Χαμάς διαθέτει δίκτυο μυστικών τούνελ, καταφυγίων και φρεατίων μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας. Τα τούνελ χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση όπλων, τη διαμονή στρατιωτών ενώ εκεί φαίνεται ότι κρατούνται και πολλοί όμηροι που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου από τα κιμπούτς του Ισραήλ.

Το OPEN και η Αδαμαντία Λιόλιου βρέθηκε στα υπόγεια τούνελ στα οποία εκπαιδεύονται ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα Ισραήλ- Γάζας και μίλησε με τον επικεφαλής βάσης αστικού πολέμου του ισραηλινού στρατού.

«Τα τούνελ είναι πρόκληση, αλλά πρόκληση για την οποία είμαστε έτοιμοι. Έχουμε όλων των ειδών τις τεχνικές για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους των τούνελ. Ήδη καταστρέψαμε 400 τούνελ μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», είπε χαρακτηριστικά στην κάμερα του ΟPEN και πρόσθεσε «δουλεύουμε πού αργά, πολύ προσεκτικά και με τακτική στη Λωρίδα της Γάζας, σπίτι-σπίτι, δρόμο με δρόμο, ελέγχουμε το κάθε τι. Σε κάθε σημείο που πηγαίνουμε κάνουμε έρευνα και εντοπίζουμε τα τούνελ». 

Όσο για τους ομήρους είπε: «Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να φέρουμε όλους τους ομήρους πίσω στις οικογένειές τους και να τους απελευθερώσουμε. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τους φέρουμε πίσω. Ο πόλεμος που κάναμε ανάγκασε την Χαμάς να κάνει μια συμφωνία να αφήσει τους ομήρους να γυρίσουν πίσω σε εμάς. Καταβάλλουμε προσπάθεια να μην έχουμε θύματα αμάχους».

Λωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΧαμάςτούνελ