Κόσμος|30.11.2023 12:21

Τρεις οι νεκροί μετά την επίθεση με πυροβολισμούς στην Ιερουσαλήμ: Διασυνδέσεις με τη Χαμάς είχαν οι δράστες

Newsroom

Τρεις Ισραηλινοί, μια 24χρονη, μια 60χρονη και ένας 73χρονος, σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυροβολισμούς την Πέμπτη στην είσοδο της Ιερουσαλήμ.

Έξι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο από αυτούς σοβαρά, και άλλοι 4 ελαφρότερα. Οι δράστες, δύο Παλαιστίνιοι αδελφοί από τη γειτονιά Tzur Baher στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έπεσαν νεκροί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ανέφερε η εφημερίδα Haaretz.

Οι δράστες έφτασαν με αυτοκίνητο στον κόμβο Givat Shaul γύρω στις 7:40 π.μ. και πυροβόλησαν προς τους πολίτες που περίμεναν σε σταθμό λεωφορείων. Και οι δύο ήταν οπλισμένοι με ένα πιστόλι και ένα τυφέκιο M-16. Δύο στρατιώτες και ένας πολίτης στην περιοχή τους ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας τους επιτιθέμενους. Μέσα στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν φυσίγγια με εκατοντάδες σφαίρες.

Η μυστική υπηρεσία του ισραηλινού στρατού (Shin Bet) δήλωσε ότι οι δύο επιτιθέμενοι ήταν οι Murad και Ibrahim Namer, ηλικίας 38 και 30 ετών. Σύμφωνα με το Shin Bet, συνδέονται με τη Χαμάς και έχουν εκτίσει στο παρελθόν ποινές φυλάκισης για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ο Murad φυλακίστηκε μεταξύ 2010 και 2020 λόγω της πρόθεσής του να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Ibrahim φυλακίστηκε το 2014 για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Murad καταδικάστηκε το 2010 για αδικήματα που περιλάμβαναν την παροχή βοήθειας στον εχθρό κατά τη διάρκεια πολέμου, την επαφή με ξένο πράκτορα και τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η 67χρονη Hanna Ifergan και η 24χρονη Libiya Dickman αναγνωρίστηκαν επίσης ως θύματα που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, η Shin Bet θεώρησε τον Namer επικίνδυνο και κρατήθηκε σε απομόνωση για ένα μέρος της φυλάκισής του. Δεν επιτρεπόταν στα μέλη της οικογένειάς του να τον επισκέπτονται, αφού η Shin Bet έλαβε πληροφορίες ότι οι επισκέψεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «για να βλάψουν την κρατική ασφάλεια».

Τα πλάνα από κάμερες ασφαλείας που προβλήθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση Channel 12 έδειξαν τις στιγμές της επίθεσης. Φαίνεται ένα λευκό αυτοκίνητο να έχει σταματήσει δίπλα σε μια πολυσύχναστη στάση λεωφορείου. Στη συνέχεια, δύο άνδρες βγαίνουν έξω με προτεταμένα όπλα και τρέχουν προς το πλήθος, ενώ ο κόσμος σκορπίζεται. Λίγο αργότερα, οι Παλαιστίνιοι επιτιθέμενοι πυροβολούνται.

Χαμάςειδήσεις τώραΙερουσαλήμΙσραήλτρομοκρατική επίθεση