Κόσμος|01.12.2023 10:50

Το OPEN στη Μικρή Γάζα όπου εκπαιδεύονται οι ισραηλινοί στρατιώτες

Newsroom

Ένα πιστό αντίγραφο της Γάζας έχουν στήσει οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, ώστε να εκπαιδεύονται οι στρατιώτες, που συμμετέχουν στις μάχες στον παλαιστινιακό θύλακα. Η «Μικρή Γάζα», όπως έχει γίνει γνωστή, αποτελείται από 500 κτίρια και 9 γειτονιές.

«Μόλις μάθουμε πού είναι οι τρομοκράτες. Πηγαίνουμε εκεί, τους αρπάζουμε, εξολοθρεύουμε τον έναν τρομοκράτη μετά τον άλλο, την μια περιοχή μετά την άλλη, τη μια γειτονιά μετά την άλλη. Ως τώρα  πετυχαίνουμε τους στόχους του πολέμου που είναι να εξοντώσουμε τη Χαμάς και την απειλή της στη Γάζα και να φέρουμε πίσω τους ομήρους», τόνισε, μιλώντας στο OPEN και στην Αδαμαντία Λίολιου, ο αντισυνταγματάρχης Μάτι.

Ένα από τα σημεία της Μικρής Γάζας προσομοιάζει με προσφυγικό καταυλισμό  σαν αυτούς που υπάρχουν στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις  υποστηρίζουν ότι  οι προσφυγικοί καταυλισμοί ευλόγως αποτελούν στόχο, καθώς συχνά κρύβονται  μαχητές της Χαμάς. 

«Σε αυτά τα σημεία όπως σε κάθε άλλο μέρος που είναι περίπλοκης κατασκευής στη Γάζα οι τρομοκράτες  της Χαμάς κρύβονται, μπαίνουν μέσα. Στα περισσότερα μέρη που πηγαίνουμε να επιχειρήσουμε ενημερώνουμε τους αμάχους ότι εδώ θα γίνει ζώνη πυρός  ότι θα διεξαχθούν μάχες. Τους λέμε "παρακαλούμε πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος ." Η Χαμάς μένει εδώ», αναφέρει ο συνταγματάρχης Μάτι.

Οι μάχες σε τέτοια σημεία υποστηρίζει ο αντισυνταγματάρχhς είναι εξαιρετικά απαιτητικές, αλλά αποτελούμ μέρος της αποστολής των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων. «Βλέπετε τα κτήρια που είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο . Πυκνοκατοικημένη περιοχή. Υπάρχουν μόνο λίγα μέτρα μεταξύ των σπιτιών. Δεν μπορείς να φέρεις βαρέα οχήματα μέσα στην περιοχή. Πρέπει να μάθεις το δρόμο σε τέτοιου είδους μέρη. Αν δεν είναι κανείς εξοικειωμένος με την περιοχή είναι πολύ εύκολο να χαθεί. Μπορείτε να φανταστείτε  πόσο δύσκολο είναι να μάχεται κανείς, όταν υπάρχουν τρομοκράτες τριγύρω,  ναρκοπαγιδες, τούνελ, υπάρχουν  και άμαχοι που περπατούν τριγύρω, α λλά είναι κομμάτι της αποστολής μας».

Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΠαλαιστίνηΙσραήλειδήσεις τώραΠόλεμος στο Ισραήλ