Κόσμος|27.03.2019 13:42

Η απάντηση της Κομισιόν για τον τζιχαντιστή που βρήκε άσυλο στην Ελλάδα

Μαρία Ψαρά

«Σημαία» έχει κάνει η κυβέρνηση της Βουδαπέστης τη σύλληψη φερόμενου ως μέλους του Ισλαμικού Στρατού στην Ουγγαρία που είχε λάβει άσυλο από την Ελλάδα. Το θέμα έφτασε στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν, εκπρόσωπος της οποίας ρωτήθηκε για το θέμα. «Η Επιτροπή δεν έχει κανένα ρόλο σε αυτή τη συνεχιζόμενη εθνική έρευνα ούτε είναι σε θέση να επαληθεύσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την παρούσα υπόθεση», απάντησε η Κομισιόν.

«Δεν έχουμε αποδείξεις ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν είτε δικαιούχος διεθνούς προστασίας είτε εγγράφηκε στις χρεωστικές κάρτες με προπληρωμένες χρεώσεις της UNHCR που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ. Γενικότερα, αυτές οι κάρτες περιορίζονται για χρήση στην Ελλάδα για δικαιούχους στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν ανώνυμες και δεν μπορούν να γίνουν αναλήψεις μετρητών από αυτές», εξήγησε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατασα Μπερτό. 

Πρόκειται για έναν 27χρονο που προσήχθη στην Αστυνομική Διεύθυνση της Βουδαπέστης και κατηγορείται για δολοφονίες 20 μελών οικογένειας στη Χομς της Συρίας. Τους αποκεφάλισε ή τους κρέμασε ή τους πυροβόλησε σε εκτελεστικό απόσπασμα. Τα θύματά του είχαν αρνηθεί να γίνουν στρατιώτες του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είχε εξασφαλίσει πλαστά έγγραφα, πιθανότατα από την Ελλάδα, με σκοπό να φτάσει στην κεντρική Ευρώπη.Συνελήφθη τελικά στην Ουγγαρία και αποτελεί... βούτυρο στο ψωμί του Ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν για να καταγγείλει τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την μετανάστευση και να θέσει υπό αμφισβήτηση τις διαδικασίες στην Ελλάδα.

«Η Κομισιόν υποστηρίζει την Ελλάδα στη διαχείριση των αιτήσεων και υπάρχει στενή παρακολούθηση από τις αρμόδιες Αρχές για τη διαχείριση των κονδυλίων. Δεν έχουμε στοιχεία ότι τα κονδύλια δεν χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο», είπε σήμερα η Νατάσα Μπερτό. 

ΚομισιόνάσυλοΟυγγαρίατζιχαντιστής