Κόσμος|02.12.2023 20:30

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Υποχώρησε η απειλή για τσουνάμι – Συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή που χτυπά ο «Εγκέλαδος»

Newsroom

Δεν υπάρχει πλέον απειλή για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε το νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσε το Σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι των ΗΠΑ.

«Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η απειλή για τσουνάμι από τον σεισμό αυτό έχει πλέον περάσει», δήλωσε. «Μικρές διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας μπορεί να σημειωθούν σε ορισμένες παράκτιες περιοχές».

Ορισμένες περιοχές των Φιλιππίνων και οι ακτές της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας περίμεναν νωρίτερα ότι θα πληγούν από τσουνάμι, τα κύματα του οποίου θα είχαν ύψος ενός μέτρου ή και περισσότερο.

Συγκλονιστικά βίντεο

Οι εικόνες κατά τη διάρκεια της δόνησης κάνουν ήδη το γύρο του διαδικτύου και είναι συγκλονιστικές. Όπως φαίνεται και στα βίντεο και στις φωτογραφίες που ανήρτησαν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο σεισμός προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές σε διάφορα κτίρια.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 32 χλμ. και σημειώθηκε στις 22.37 τοπική ώρα (16.37 ώρα Ελλάδας), σε απόσταση σχεδόν 21 χλμ. βορειοανατολικά της Χινατουάν, ανακοίνωσε το USGS.

Ο «δακτύλιος της φωτιάς»

Σεισμοί σημειώνονται καθημερινά στις Φιλιππίνες, καθώς το αρχιπέλαγος βρίσκεται στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, μια περιοχή με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκτείνεται από την Ιαπωνία και τη νοτιοανατολική Ασία έως τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Οι περισσότεροι σεισμοί είναι πολύ μικροί για να γίνονται αισθητοί από τους ανθρώπους. Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε ήδη την περιοχή του νησιού Μιντανάο στις 17 Νοεμβρίου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων.

σεισμός τώρασεισμόςΦιλιππίνεςτσουνάμιειδήσεις τώρα