Κόσμος|04.12.2023 06:36

Στην Αθήνα ο Ερντογάν: Έρχεται να κλείσει μέτωπα και να ανοίξει κεφάλαια

Μαρία Ζαχαράκη

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα λογίζεται από τις πιο σημαντικές του Τούρκου προέδρου αυτήν την περίοδο. Στην Τουρκία εκτιμούν πως ο Ερντογάν ότι έρχεται να κλείσει μέτωπα και να ανοίξει κεφάλαια: Κεφάλαια οικονομικά, εξοπλιστικά, διπλωματικά...

Την Αθήνα τη βλέπει ως μέσο για να στείλει τα μηνύματά του στη Δύση ότι «να, κοιτάξτε, εγώ μιλάω με τους γείτονές μου πλέον, τα βρίσκω».

Παραπονιέται για την Αμερική και τα F-16, αλλά ουσιαστικά ζητά να προσέξουν τις προσπάθειές του με την Ελλάδα που είναι ένας από τους όρους για να πάρει μαχητικά από το Κογκρέσο. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι μια χώρα-κλειδί αυτή τη στιγμή για τον Ερντογάν, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της Δύσης. Ειδικά μετά και τη στάση του στο Μεσανατολικό, που αναδιπλώθηκε σε πρότερες αντι-δυτικές θέσεις.

Τι θα δώσει ο Ερντογάν

Τώρα το τι θα προσφέρει ο Ερντογάν προκειμένου να πάρει από την Ελλάδα; Δεν περιμένει κανείς να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές του, αλλά ενδεχομένως να αποφύγει να τις τονίσει. Θα προσφέρει ηρεμία και νηνεμία στο Αιγαίο, θα δείξει ένα πρόσωπο συνεννοήσιμο, διαλλακτικό, θα τονίσει τη σημασία του διαλόγου μεταξύ μας, χωρίς τρίτους, όπως οι ΗΠΑ, τους οποίους δαιμονοποίησε μέχρι και χθες, και η γλώσσα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει θα είναι αυτή,  του γείτονα, του συμμάχου, του συνεταίρου. Ειδικά σε θέματα χαμηλής πολιτικής, δεν αναμένεται με λίγα λόγια να δούμε έναν Ερντογάν μαινόμενο ή οργισμένο, τύπου Βερολίνου ή τύπου 2017.

ειδήσεις τώραΕλλάδαελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία