Κόσμος|04.12.2023 12:00

Φρέντι Μπελέρης: Νέα αναβολή της δίκης από την αλβανική Δικαιοσύνη - Συνεχίζεται στις 11 Δεκεμβρίου

Τίμος Φακαλής

Αποστολή στα Τίρανα

Νέα αναβολή παίρνει η δίκη για το αίτημα χορήγησης άδειας του  προφυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την αλβανική δικαιοσύνη να μην αποφασίζει ούτε σήμερα αν θα του δοθεί άδεια ορκωμοσίας ή όχι.
«Είναι μοναδική περίπτωση αυτό που συμβαίνει στην Χειμάρρα. Υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις και τοποθετήσεις του πρωθυπουργού πριν από κάθε συνεδρίαση» τόνισε ο Φρέντυ Μπελέρης, μιλώντας στην έδρα του δικαστηρίου.

«Είναι αδύνατον ο πρώην δήμαρχος να ασκεί ακόμη τα καθήκοντά του. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει και πρέπει μα λάβει τέλος. Πρέπει να επιλυθεί αυτή η κατάσταση», σημείωσε.

Βαγγέλης Ντούλες: Έχουμε μια πολιτική δίκη- Ο Μπελέρης είναι πολιτικός κρατούμενος

Μετά την διακοπή της δίκης έξω από το SPAK o επικεφαλής του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής Χειμάρας, Βαγγέλης Ντούλες τόνισε ότι «έχουμε κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής συνθήκης ανθρωπίνων δικαιωμάτων  Μόνο όταν υπάρχει η πολιτική βούληση σε ανώτατο επίπεδο μπορούν να παραβιάσουν δικαστήρια θεμελιώδεις τέτοιες αρχές.  Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε μια πολιτική δίκη.  Ο δήμαρχος Χειμάρας είναι πολιτικός κρατούμενος» και πρόσθεσε: «Είναι πολιτικός κρατούμενος διότι τόλμησε να υψώσει ανάστημα κατά των δόλιων σχεδίων του πρωθυπουργού της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρας. Τόλμησε να συσπειρώσει  την κοινότητα και να κερδίσει τις εκλογές».

Για πολιτική δίκη έκανε λόγο από την πλευρά του ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρδος. «Το πάνε από παράταση σε παράταση και από αναβολή σε αναβολή για να μην αλλάξει χέρι ο δήμος Χειμάρας. Θα μπορούσε να δοθεί αυτή η άδεια πολύ νωρίτερα. Η δικαιοσύνη είναι κατευθυνόμενη. Συνεχίζουμε την δικαστική μάχη».

Στα Τίρανα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης-«Η άρνηση ορκωμοσίας παραβιάζει το δίκαιο»

Στην Αλβανία βρίσκεται και ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης προκειμένου να συμπαρασταθεί στον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντi Μπελέρη.  ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είναι πρόεδρος της αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική επιτροπή σταθεροποίησης και σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αλβανίας παρέστη στην εκδίκαση του αιτήματος του Μπελέρη και μετά την αναβολή της διαδικασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Βρίσκομαι σήμερα στην Αλβανία για να συμπαρασταθώ στο νόμιμο εκλεγμένο δήμαρχο της Χειμάρας Φρέντi Μπελέρη που έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα. Η άρνηση ορκωμοσίας παραβιάζει το δίκαιο παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου». 

Η δίκη θα συνεχιστεί στα Τίρανα στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ το «παρών» έδωσαν εκτός από την οικογένειά του Μπελέρη,  και η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση.

Σημειώνεται ότι οι δικαστές ήταν οι ίδιοι που συνθέτουν την έδρα στην εκδίκαση της βασικής υπόθεσης Μπελέρη - Κοκαβέση περί «Ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές». 

Ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει εδώ και επτά μήνες προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για συνέργεια σε απόπειρα εξαγοράς ψήφων μαζί με τον στενό του συνεργάτη Παντελή Κοκαβέση

Φρέντυ Μπελέρηςδίκηειδήσεις τώραΑλβανίαάδεια