Κόσμος|04.12.2023 14:28

FT: Ανησυχητική προειδοποίηση του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία - Η χρηματοδότηση των ΗΠΑ θα εξαντληθεί ως το τέλος του '23

Newsroom

Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε ωμή προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από κονδύλια για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, λέγοντας ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να εγκρίνει νέα στήριξη θα «γονατίσει» το Κίεβο. Όλα αυτά, λίγο μετά τη δυσοίωνη πρόβλεψη του Στόλτενμεργκ για τον πιθανό ερχομό «κακών ειδήσεων» από το μέτωπο του πολέμου.

Η προειδοποίηση της Σαλάντα Γιανγκ, της διευθύντριας προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, σε επιστολή προς τους ηγέτες του Κογκρέσου τη Δευτέρα, αποτελεί την πιο ακριβή εκτίμηση μέχρι στιγμής για την ολοένα και φθίνουσα οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία.

«Χωρίς ενέργειες από το Κογκρέσο, μέχρι το τέλος του έτους θα εξαντληθούν οι πόροι για την προμήθεια περισσότερων όπλων και εξοπλισμού για την Ουκρανία και για την παροχή εξοπλισμού από τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ», γράφει η Γιανγκ στους ηγέτες και των δύο κομμάτων, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Δεν υπάρχει κανένα μαγικό ταμείο χρηματοδότησης διαθέσιμο για να ανταποκριθούμε αυτή τη στιγμή. Μας τελείωσαν τα χρήματα - και σχεδόν τελείωσε ο χρόνος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αν επιτευχτεί συμφωνία, θα περάσει από τη Βουλή;

Το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 106 δισ. δολαρίων για τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, του Ισραήλ και του Ινδο-Ειρηνικού, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο στο Καπιτώλιο, λόγω της αυξανόμενης αντίστασης των Ρεπουμπλικανών να βοηθήσουν το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι νομοθέτες -ιδίως στη Γερουσία, όπου η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι ισχυρότερη- προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια διακομματική συμφωνία που θα περιέχει βοήθεια για το Κίεβο παράλληλα με νέες διαδικασίες μετανάστευσης και ασύλου για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων χωρίς έγγραφα που φθάνουν στις ΗΠΑ μέσω των νότιων συνόρων τους.

Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία στη Γερουσία, ωστόσο, δεν είναι σαφές αν μπορεί να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, της οποίας ο νέος πρόεδρος Μάικ Τζόνσον έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Φόβος η Ουκρανία να χάσει τα κεκτημένα της

«Το κόψιμο της παροχής αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού θα γονατίσει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, όχι μόνο θέτοντας σε κίνδυνο τα κεκτημένα της Ουκρανίας, αλλά αυξάνοντας την πιθανότητα ρωσικών πολεμικών κατακτήσεων», λέει επίσης η Γιανγκ στο Κογκρέσο.

«Ήδη, τα πακέτα της βοήθειας για την άμυνα έχουν γίνει λιγότερα και οι παραδόσεις βοήθειας έχουν γίνει πιο περιορισμένες... ενώ οι σύμμαχοί μας σε όλο τον κόσμο έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να προσφέρουν περισσότερα, η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι κρίσιμη και δεν μπορεί να γίνει αντιγραφή από άλλους», προσθέτει.

Η προειδοποίηση του Λευκού Οίκου έρχεται την ώρα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πασχίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες, η οποία θα στείλει 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, δήλωσαν στους Financial Times άτομα που γνωρίζουν καλά τις συζητήσεις.

Η Γιανγκ δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επίσης οικονομική στήριξη, η οποία κινδυνεύει επίσης να βαλτώσει.

«Αν η οικονομία της Ουκρανίας καταρρεύσει, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να πολεμούν, τελεία και παύλα» γράφει. «Ο Πούτιν το καταλαβαίνει καλά αυτό, γι' αυτό και η Ρωσία έχει καταστήσει την καταστροφή της οικονομίας της Ουκρανίας κεντρικό μέρος της στρατηγικής της -κάτι που μπορείτε να δείτε στις επιθέσεις της κατά των εξαγωγών σιτηρών και των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας», συμπληρώνει.

Τέλος, η Γιανγκ δήλωσε επίσης ότι τα χρήματα για την Ουκρανία θα αποφέρουν οφέλη στην οικονομία των ΗΠΑ.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουάσινγκτον έχει εγκρίνει βοήθεια ύψους 111 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο.

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Στόλτενμπεργκ

Η παραπάνω προειδοποίηση ήρθε λίγο μετά την εκτίμηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πως η στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για «άσχημα νέα» από την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Οι πόλεμοι εξελίσσονται σε φάσεις», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία τόσο σε καλές όσο και σε κακές στιγμές».

«Θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για κακές ειδήσεις», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την δυσοίωνη πρόβλεψή του. Ο Στόλτενμπεργκ, επίσης, όρισε τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ως «έναν πόλεμο φθοράς, μια μάχη για την αποτελεσματικότητα, μια μάχη για την υλικοτεχνική υποδομή».

Η αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών από τα μέλη του ΝΑΤΟ «είναι ζωτικής σημασίας. Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας ότι μια νίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα ήταν μόνο τραγωδία για την Ουκρανία, αλλά και επικίνδυνη για τη Δύση, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι θα ήταν «προς το συμφέρον μας» να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα νικήσει.

«Όσο περισσότερο υποστηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος», πρόσθεσε.

ΟυκρανίαχρηματοδότησηΗΠΑειδήσεις τώραΡωσίαΛευκός Οίκοςπόλεμος