Κόσμος|04.12.2023 18:36

Cumhuriyet για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Λεπτές ισορροπίες με την Αθήνα»

Μαρία Ζαχαράκη

Άρθρο στην αντιπολιτευόμενη/κεμαλική εφημερίδα Τζουμχουριέτ ασχολείται σήμερα με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και αναλύει την αντίληψη win-win, με την οποία πηγαίνει ο Τούρκος πρόεδρος να συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας έχουν πρόσφατα μετατοπιστεί προς την κατεύθυνση της μείωσης ή τουλάχιστον της διατήρησης της έντασης σε σταθερό επίπεδο, αντί της κλιμάκωσής της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν έδωσε μια αξιοσημείωτη, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, απάντηση σε δημοσιογράφους ότι «θα ξεκινήσει μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών».

Διαπραγματεύσεις για το Eurofighter

Αυτό συμβαίνει την ώρα που η Άγκυρα «δοκιμάζει τα νερά» σχετικά με τις ανάγκες της για μαχητικά αεροσκάφη ελέγχοντας τις δυνατότητες για το Eurofighter Typhoon, υποστηρίζει η Τζουμχουριέτ.

«Με αυτές τις εξελίξεις, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στις σχέσεις Αθήνας-Λονδίνου αλλά και στις σχέσεις Άγκυρας-Λονδίνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε «αρχαιολογική» ένταση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Tα λεγόμενα «Ελγίνεια Μάρμαρα» που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στην Αγγλία κατά την Οθωμανική περίοδο είναι η πηγή της διπλωματικής κρίσης.

Πώς θα λειτουργήσει το «win-win»

Αν και τα μηνύματα ενόψει των συνομιλιών στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα είναι θετικά, δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά το αποτέλεσμα, υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα.

«Το σημερινό πολιτικό κλίμα στις δύο χώρες είναι συνοπτικά: “Ας μιλήσουμε γι’ αυτά στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, όχι γι’ αυτά στα οποία διαφωνούμε”. Διότι υπάρχουν πολλά δύσκολα ζητήματα, από την υφαλοκρηπίδα μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Ως εκ τούτου, τα θέματα της πολιτικής “win-win” στην οποία αναφέρθηκε ο Ερντογάν αναφορικά με τις σχέσεις με την Αθήνα είναι αντικείμενο περιέργειας. Μήπως οι χώρες της Ε.Ε., και ιδιαίτερα η Ελλάδα, προσπαθούν για άλλη μια φορά να προσφέρουν στην Τουρκία ένα ‘καρότο’ για να αποτρέψουν τη ‘μεταναστευτική ροή’; Ή μήπως πρόκειται για μια προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να αναζωογονήσει τις ‘παγωμένες’ σχέσεις με την ΕΕ πριν από τις δημοτικές εκλογές [Μάρτιος 2024] προκειμένου να αμβλύνει τη σοβαρή οικονομική κρίση και τις συζητήσεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ή και για να ενισχύσει τα ‘χαρτιά’ του απέναντι στις πιέσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ στο θέμα της υποστήριξης της Χαμάς;», αναρωτιέται η τουρκική εφημερίδα, προσπαθώντας να αναλύσει τι σημαίνει το win-win του Ερντογάν.