Κόσμος|05.12.2023 13:19

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Για μεγάλες προσδοκίες και ευρύ φάσμα θεμάτων μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Μαρία Ζαχαράκη

Με ρεπορτάζ κυρίως από ελληνικά ΜΜΕ καλύπτει προς το παρόν την επικείμενη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη Ερντογάν ο τουρκικός Τύπος, που ωστόσο δείχνει να συμφωνεί ως προς το θετικό κλίμα που θα επικρατήσει στην Αθήνα.

Χαμπέρ Γκλομπάλ: Μεγάλες προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής

Τα πιο σημαντικά θέματα θα είναι η παράτυπη μετανάστευση και τα προβλήματα που σχετίζονται με τις θεωρήσεις για την ΕΕ, σύμφωνα με το φιλο-κυβερνητικό κανάλι Χαμπέρ Γκλομπάλ.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη του τουρκικού καναλιού, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών έχουν αμοιβαίες επαφές εδώ και καιρό. Πριν από τη σύνοδο κορυφής της 7ης Δεκεμβρίου, τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα δίνουν έμφαση στη διατήρηση των διαύλων διαλόγου ανοιχτούς και οι δύο χώρες συμμερίζονται την άποψη ότι η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων είναι δυνατή μέσω του συνεχούς διαλόγου. Από αυτή την άποψη, οι προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής της Αθήνας, η οποία περιλαμβάνει διάλογο σε ανώτατο επίπεδο, είναι υψηλές.

Τ24: Στη συνάντηση θα εξεταστεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων

Επίσκεψη Ερντογάν και της αντιπροσωπείας του στην Αθήνα την Πέμπτη - Κοινές αρχαιολογικές ανασκαφές και προτάσεις καλοκαιρινής κατασκήνωσης για νέους είναι στο τραπέζι, αναφέρει η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Τ24.

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα παραστούν 11 υπουργοί από την ελληνική πλευρά και 8 υπουργοί από την τουρκική αντιπροσωπεία.

Μπασκίν Οράν - Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: Ο φόβος μεγαλώνει όταν θυμάμαι τι έκανε

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μπασκίν Οράν σχολιάζει αναφορικά με τη συνάντηση: Αρχικά, ο Ερντογάν είχε προγραμματίσει να πάει στη Θεσσαλονίκη, αλλά είπε: “Η Θεσσαλονίκη και το Τεκιρντάγ (Ραιδεστός – ανατ. Θράκη) είναι το ίδιο πράγμα για μένα". Μετά από αυτό, οι εθνικιστές στην Ελλάδα ξεσηκώθηκαν και είπαν: "Δεν πρέπει να έρθει στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να έρθει στην Αθήνα».

Ο φόβος μεγαλώνει όταν θυμάμαι τι έκανε όταν ταξίδεψε στην Αθήνα και ο φόβος επίσης μεγαλώνει όταν θυμάμαι τι έκανε όταν πήγε στο Βερολίνο. Ήταν κάτι που θα συνέβαινε στο Βερολίνο, αυτό που έκανε;

ειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκικά ΜΜΕΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκία