Κόσμος|06.12.2023 22:10

Ερντογάν: Πηγαίνουμε στην Ελλάδα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τους γείτονές μας

Μαρία Ζαχαράκη

Στο ταξίδι του στην Ελλάδα την Πέμπτη, 6 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψή του, την ίδια ακριβώς ημερομηνία στις 7 Δεκέμβρη του 2017, αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, εντάσσοντας αυτό το ταξίδι στην πρόοδο, που σημειώνει η χώρα υπό την ηγεσία του σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο

«Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα και στη συνέχεια την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, ξεκινώντας από τους γείτονές μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων.

Κάθε απόσταση που διανύει η χώρα μας στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα σε διεθνείς πλατφόρμες και διμερείς σχέσεις μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Αιώνα της Τουρκίας. Βαδίζουμε αποφασιστικά προς τους στόχους που έχουμε θέσει τόσο στο εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας σε κάθε έναν από τους πολίτες μας που μας συμπαραστέκονται, όποτε τους χρειαζόμαστε, και στηρίζουν το όραμά μας για τον Αιώνα της Τουρκίας», είπε.

«Μπορεί να πάμε μια νύχτα ξαφνικά στη...Συρία»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε και πάλι το ‘μια νύχτα ξαφνικά’ αυτή τη φορά για τη... Συρία, στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος κάνει τι και ποιος συνεργάζεται με ποιον. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, δεν θα διστάσουμε να έρθουμε "ξαφνικά μια νύχτα" και να κάνουμε όλα αυτά τα σενάρια κομμάτια. Σκάβουμε πηγάδια ειρήνης και ηρεμίας και τα προσφέρουμε στην υπηρεσία όλων. Αφήνουμε αυτούς που σκάβουν πηγάδια για τη χώρα μας μόνους τους, να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς».

«Το Ισραήλ θα πληρώσει γι' αυτή τη θηριωδία, όπως και οι δυτικές χώρες»

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος και πάλι στο Ισραήλ δήλωσε ότι η ιστορία της Τουρκίας στην Κορέα και στην Κύπρο τους δίνει το ‘πράσινο φως’ να παρέμβουν και τώρα στη Γάζα υπέρ των Παλαιστινίων. Ανέφερε ότι ο Νετανιάχου δεν θα ‘χει μέρος να κρυφτεί μετά από αυτά που κάνει, ενώ την ίδια μοίρα θα έχουν και όσες χώρες του δίνουν αυτό το θάρρος.

«Όταν έπρεπε, προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα που είδαμε, πληρώνοντας τίμημα. Όταν κοιτάζουμε τα τελευταία 70 χρόνια, βλέπουμε πολλά παραδείγματα αυτής της προσέγγισης. Πήγαμε στην Κορέα με αυτό το αίσθημα και χύσαμε αίμα και δώσαμε τη ζωή μας. Πραγματοποιήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση με την ίδια ευαισθησία για να σώσουμε τους συμπατριώτες μας στην Κύπρο. Από τα Βαλκάνια μέχρι τη Βόρεια Αφρική, πάντα φροντίζαμε κάθε γωνιά της γεωγραφίας της καρδιάς μας. Ανοίξαμε τις πόρτες μας σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στο Ιράκ, τη Συρία και την Ουκρανία. Δεν συναινέσαμε στην κατοχή του Καραμπάχ, στις διώξεις στο Τουρκμενιστάν, στις αδικίες στο Κασμίρ και στο Αρακάν. Σήμερα, επιδεικνύουμε την ίδια έντιμη στάση, συμπαραστεκόμενοι στον παλαιστινιακό λαό ενάντια στη βαρβαρότητα κατά της Γάζας. Το Ισραήλ θα λογοδοτήσει για κάθε θηριωδία που έχει διαπράξει στις παλαιστινιακές περιοχές από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν υπάρχει διαφυγή από αυτό. Δεν ξέρω πού θα το σκάσει ο Νετανιάχου. Η Τουρκία θα θέσει το θέμα αυτό σε κάθε πλατφόρμα με τους ομοϊδεάτες της. Ναι, αργά ή γρήγορα, οι Ισραηλινοί ηγέτες θα δικαστούν στο δικαστήριο της ανθρωπότητας, θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει και θα πάρουν τη θέση τους στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Το δηλώνω ξεκάθαρα: όσο περισσότερο η ισραηλινή κυβέρνηση, κρυμμένη κάτω από τις φούστες της Δύσης, κλιμακώνει τη σκληρότητά της, τόσο βαρύτερο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει στο τέλος.

Και οι δυτικές χώρες που δίνουν αυτό το θάρρος στην κυβέρνηση Νετανιάχου θα μοιραστούν την ίδια μοίρα. Αν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν παρείχαν στο Ισραήλ απεριόριστη πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, δεν θα ήταν σε θέση να ενεργήσει τόσο απερίσκεπτα. Η ιστορία της Δύσης είναι ήδη αρκετά σκοτεινή, αρκετά άσχημη, γεμάτη παραδείγματα άγριας κτηνωδίας. Η βαρβαρότητα είναι πραγματικά δυτικό χαρακτηριστικό. Η Δύση, η οποία έσφαξε 4 εκατομμύρια ανθρώπους στις Σταυροφορίες, 50 εκατομμύρια στις αποικίες της και 70 εκατομμύρια στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε πάντα αυτό το χαρακτηριστικό», υπογράμμισε, επιτιθέμενος κατά της Δύσης για άλλη μία φορά.

«Το Ισραήλ θα μας βρει αντιμέτωπους»

«Είναι βέβαιο ότι το Ισραήλ, του οποίου η καρδιά και τα πόδια τρέμουν μπροστά σε μια χούφτα αμάχων στη Γάζα, θα καταρρεύσει όταν βρεθεί αντιμέτωπο με έναν πραγματικό στρατό και μια πραγματική δύναμη», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάνω από 3.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Σημειώνεται πως συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών, κυρίως της ΕΚΑΜ, θα έχει ο Ερντογάν μέχρι την Ηρώδου Αττικού ενώ θα υπάρχει κλοιός ασφαλείας γύρω από την τουρκική αλλά και την ισραηλινή πρεσβεία. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι Αρχές Ασφαλείας εκτιμούν πως πάνω από 3.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους.

Επίσης, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από νωρίς το πρωί της άφιξής του, για όλη την αυτοκινητοπομπή, που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές σε μεγάλα κτήρια της Αθήνας, στα σημεία όπου αναμένεται να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος. Ελικόπτερα και drone θα παρακολουθούν από αέρος και θα δίνουν συνεχώς ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο κέντρο.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στη Χώρα μας του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. RECEP TAYYIP ERDOGAN, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00’ ώρα έως και την 18:00’ ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 για λόγους δημόσιας ασφάλειας, στις ακόλουθες περιοχές:

  • Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια ΑποστόλουΠαύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.
  • Στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της την οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
ΙσραήλΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν