Κόσμος|06.12.2023 23:59

Βενεζουέλα: Για την προσάρτηση της μισής Γουιάνας κινείται ο Μαδούρο λόγω πετρελαίου – Παρέμβαση του ΟΗΕ ζητεί η χώρα

Newsroom

Την προσάρτηση της περιοχής Εσεκίμπο η οποία και ανήκει στη Γουιάνα, ενέκριναν πάνω από το 95% των ψηφοφόρων της Βενεζουέλας και, τρεις μέρες μετά τη διαδικασία, ο πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, τονίζει ότι σκοπεύει να προχωρήσει με τα σχέδιά του.

Η Εσεκίμπο είναι μία περιοχή ιδιαίτερα πλούσια σε πετρέλαιο. Σύμφωνα με το BBC, ο Μαδούρο διέταξε την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας να εκδώσεις άδειες για εξορύξεις στην περιοχή. Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, στην Εθνοσυνέλευση πρότεινε να υπερψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο και θα καθιστά το Εσεκίμπο ως τμνήμα της Βενεζουέλας. Την Κυριακή διεξήχθη δημοψήφισμα με ερώτημα τη διεκδίκηση δικαιωμάτων επί του Εσεκίμπο, στο οποίο οι πολίτες απάντησαν θετικά σε ποσοστό άνω του 95%. Στη διαδικασία συμμετείχε μόλις το 10% του εκλογικού σώματος, ωστόσο, στη χώρα, είναι ευρέως αποδεκτή η προοπτική διεκδίκησης του Εσεκίμπο.

«Άμεση απειλή»

Από πλευράς Γουιάνας, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας με τον πρόεδρο, Ιρφάν Αλί να επικαλείται, μέσα από μήνυμά του στο Facebook, την επικοινωνία του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και να ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης.

Όπως τόνισε ο Αλί στο διάγγελμά του, «πρόκειται για άμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία της Γουιάνας. Η Γουιάνα το θεωρεί ως άμεση απειλή… και θα εντείνει τα προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει το έδαφός της». Ο ίδιος επιχείρησε, μέσω του διαγγέλματος, να καθησυχάσει επενδυτές και πετρελαϊκές εταιρείες, ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο τα χρήματά τους.

 

Εδώ και χρόνια, η Βενεζουέλα υποστηρίζει ότι, η απόφαση του 1899 για την ανάθεση της -έκτασης 159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων – περιοχής στη Βρετανία ήταν άδικη. Από πλευράς της, επισημαίνει ότι, ο ποταμός Εσεκίμπο, όπως ίσχυε το 1777, κατά τη διάρκεια της ισπανικής αυτοκρατορίας, πρέπει να αποτελεί το φυσικό σύνορο. Μετά την ανεξαρτητοποίηση της Γουιάνας από τη Βρετανία, η περιοχή πέρασε στην κυριαρχία της.

Το ζήτημα έχει φτάσει έως το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο ωστόσο, η Βενεζουέλα δεν αναγνωρίζει ως αρμόδιο να αποφανθεί σχετικά. Από πλευράς Διεθνούς Δικαστηρίου, πάντως, υπάρχει σαφής προειδοποίηση προς τη Βενεζουέλα να μην προβεί σε καμία ενέργεια η οποία μπορεί να αλλάξει το status quo στην περιοχή.

Νικολάς ΜαδούροΒενεζουέλαειδήσεις τώραπετρέλαιοΓαλλική Γουιάνα