Κόσμος|07.12.2023 09:30

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Χαιρετίζουμε την απόφαση Ερντογάν να μεταφέρει τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας στο Κοινοβούλιο

Newsroom

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει «την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να μεταφέρει τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας στο Κοινοβούλιο για επικύρωση».

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος υποστήριξε ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει συγχρόνως με την έγκριση της πώλησης των μαχητικών F-16, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν «σε μια γρήγορη και θετική ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας (ένταξη της Σουηδίας). Το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικό από ποτέ».

Τέλος, τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του την Τετάρτη στο αεροπλάνο της επιστροφής του από το Κατάρ προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν, είπε ότι εκείνος εκπλήρωσε το δικό του καθήκον, στέλνοντας το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο τουρκικό Κοινοβούλιο, επομένως τώρα είναι η σειρά του αμερικανικού Κογκρέσου να ενεργήσει για τα F-16 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Ως πρόεδρος, το παρέπεμψα στο κοινοβούλιο και με ευχαριστήσατε. Περιμένω και από εσάς τώρα. Λέω στους συνομιλητές μας: "Περάστε το (το F-16) στο Κογκρέσο σας, ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί ταυτόχρονα"».

ΝΑΤΟΤουρκίαΣτέιτ ΝτιπάρντμεντΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΗΠΑΣουηδία