Κόσμος|07.12.2023 21:34

Το Τέλος είναι κοντά: Το Ρολόι της Αποκάλυψης προειδοποιεί - «90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα»

Newsroom

Το  Ρολόι της Αποκάλυψης (Doomsday Clock) φέρεται να προειδοποιεί ότι το Τέλος έρχεται. Σύμφωνα με τη Mirror, μετά τους πολέμους, τις φυσικές καταστροφές, τις πολιτικές διαμάχες και όλα τα άλλα δυσοίωνα γεγονότα που σημάδεψαν το 2023, η συμβολική συσκευή προειδοποιεί για την επικείμενη καταστροφή, που είναι πολύ κοντά. 

Το  Ρολόι της Αποκάλυψης κατασκευάστηκε, το 1947, εν μέρει από επιστήμονες και μηχανικούς που βοήθησαν στο περίφημο έργο του Μανχάταν. Μετά την κατασκευή, στις ΗΠΑ, των πρώτων πυρηνικών βομβών, οι αρμόδιοι ξεκίνησαν την πρωτοβουλία παρακολούθησης της ημέρας της Αποκάλυψης (Doomsday)- του τέλους, δηλαδή, του κόσμου.

Το βρετανικό μέσο αναφέρει ότι, οι δείκτες του ρολογιού, κινούνται ολοένα και πιο κοντά στα μεσάνυχτα, που αντιπροσωπεύουν το σημείο στο οποίο η Γη γίνεται ακατοίκητη. Κάθε χρόνο, το ρολόι ενημερώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bulletin of Atomic Scientists, με έδρα το Σικάγο. Η συσκευή παρακολουθεί και καταγράφει τις απειλές αποκαλυπτικού χαρακτήρα, όπως προκύπτουν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων, της κλιματικής κρίσης αλλά και των όπλων μαζικής καταστροφής.

Τα τελευταία χρόνια, έντονα αντικατοπτρίζεται στο Doomsday Clock η κλιματική κρίση και ο τρόπος που εξελίσσεται παγκοσμίως, παρότι, πέρυσι, στην πρόοδό του συνέβαλλαν γεγονότα όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Όταν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, αυτό σημαίνει ότι υπήρξε κάποιο είδος πυρηνικής ανταλλαγής ή καταστροφικής κλιματικής αλλαγής που εξαφάνισε την ανθρωπότητα. Ποτέ δε θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε εκεί», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Bulletin, Rachel Bronson.

«Κίνδυνος άνευ προηγουμένου»

Σύμφωνα με τη Mirror, αυτή τη στιγμή, οι δέικτες του ρολογιού βρίσκονται τα 90 δευτερόλεπτα έως τα μεσάνυχτα- στο σημείο που, τελευταία φορά, είχαν φτάσει το 1947. Όπως προειδοποιεί και το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin, η Γη έχει εισέλθει σε μία «εποχή άνευ προηγουμένου κινδύνου». Σημαντική -αλλά όχι αποκλειστική- είναι η συμβολή της επικίνδυνης, όσον αφορά τα πυρηνικά, κατάστασης στην Ουκρανία, όπου εξελίσσεται η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Το 1947, όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία, το ρολόι «χτυπούσε» 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, το 1953, όταν ΗΠΑ και ΕΣΣΔ έκαναν τις πυρηνικές δοκιμές τους, οι δείκτες του ανέβηκαν μόλις στα 2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο δυνάμεων, ταλαντεύτηκαν για αρκετή ώρα. Η πιο απομακρυσμένη από την Ημέρα της Κρίσης ένδειξή του, σημειώθηκε το 1991, όταν τελείωσε και επίσημα ο Ψυχρός Πόλεμος και, ΗΠΑ και Ρωσία υπέγραψαν από κοινού τη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων. Εκείνη τη στιγμή, οι δείκτες του Doomsday Clock «έδειξαν» 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

πόλεμοςΡολόι της Αποκάλυψηςκλιματική κρίσηπυρηνικάκαταστροφήειδήσεις τώρα