Κόσμος|10.12.2023 06:25

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την τουρκική οικονομία: Δυσπιστία μετά το νέο άλμα του πληθωρισμού παρά την ικανοποίηση των επενδυτών

Μαρία Ζαχαράκη

Η αύξηση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα φαίνεται να ευχαρίστησε ορισμένους επενδυτές, αν και οι ανησυχίες παραμένουν. Η απόφαση για τα επιτόκια ξεπέρασε τις προβλέψεις της αγοράς και αύξησε τις ελπίδες για την τουρκική οικονομία, με τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών να αυξάνονται και τις κρίσιμες συμφωνίες για τις πωλήσεις ομολόγων να βρίσκονται στα σκαριά.

Ωστόσο, η πρόσφατη πρόοδος θα έχει νόημα για τους ξένους επενδυτές μόνο εάν η τρέχουσα στρατηγική παραμείνει σε ισχύ, προειδοποίησε ο επικεφαλής της EBRD.

Εν τω μεταξύ, η διοικήτρια της ΚΤΤ, Γκαγέ Ερκάν ζήτησε από τους βιομηχάνους «μην σταματήσετε να μας εμπιστεύεστε», την ώρα που η εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές μειώθηκε αυτό το μήνα.

Το όριο πείνας υπερβαίνει τον τρέχοντα κατώτατο μισθό κατά 91 δολάρια, ενώ ως αποτέλεσμα της νομισματικής σύσφιξης, η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας επιβραδύνεται με τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και του δανεισμού.

Το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις, κερδίζοντας 0,3% από το δεύτερο τρίμηνο και 5,9% ετησίως.

Στο 62% ξανά ο πληθωρισμός

Λόγω της επίδρασης των λογαριασμών φυσικού αερίου, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 61,98%, σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η κατηγορία που κατέγραψε τον υψηλότερο μηνιαίο πληθωρισμό ήταν οι κατοικίες κατά 11,17%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Οκτώβριο ήταν 61,36%.

Αντίστοιχα, η Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού ENAG ανακοίνωσε πληθωρισμό 129,27%.

Πώς «ξεγελάει» η Τουρκία τις κυρώσεις

Στέλνει τα προϊόντα σε άλλες χώρες μεσάζοντες, οι οποίες με τη σειρά τους τα στέλνουν στη Ρωσία.

Τα στοιχεία των τουρκικών εξαγωγών δείχνουν μια αύξηση εμπορίου αγαθών προς το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Καζακστάν, την Κιργισία και το Ουζμπεκιστάν, αλλά οι αποστολές δεν καταγράφονται στα στοιχεία εισαγωγών των χωρών αυτών.

"Αυτές οι μεγάλες αποκλίσεις υποδηλώνουν ότι τα είδη από την Τουρκία μεταφέρονται μέσω μεσαζόντων χωρών απευθείας στη Ρωσία", ανέφεραν οι FT.

Ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών, επισκέφθηκε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη εβδομάδα με κύριο θέμα στην ατζέντα τις ρωσικές κυρώσεις και τη χρηματοδότηση της Χαμάς.

Η τιμή του αυγού καίει τον καγιανά!

Οι υψηλές αυξήσεις στις πιπεριές, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τα αυγά την τελευταία εβδομάδα έκανε ένα από τα πλέον δημοφιλή και φτηνά πιάτα του πρωινού των Τούρκων απλησίαστο!

Το menemen ή αλλιώς ο καγιανάς στα ελληνικά αυξήθηκε κατά 58,24% σε σχέση με πέρυσι λόγω της αύξησης κατά 14% στα αυγά, κατά 5% στις ντομάτες και κατά 7% στα κρεμμύδια, που αποτελούν τα βασικά συστατικά του πιάτου. Όταν εξετάζουμε τη βάση του δείκτη, ο δείκτης Menemen αυξήθηκε σε 565,84.

Μια μερίδα καγιανά πλέον στην Τουρκία κοστίζει από 3-5€.

τουρκική οικονομίαΤουρκίαειδήσεις τώρα