Κόσμος|11.12.2023 21:48

«Είναι γύρω μας τανκς, όποιος τολμά να βγει τον πυροβολούν, δεν έχουμε ούτε νερό» - Παλαιστίνιος μιλά στο OPEN για τον «εφιάλτη» στη Γάζα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (AP Photo)
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (AP Photo)
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (AP Photo)
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (EPA)
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (EPA)
Ο τρόμος ξανά στη Γάζα (AP Photo)

Μετά τη λήξη της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και τη Χαμάς ο «εφιάλτης» του πολέμου έχει επιστρέψει στη Γάζα. Ο απολογισμός των νεκρών έχει πλέον εκτοξευτεί στους 18.000, ενώ συμφωνά με τον ΟΗΕ τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι του θύλακα λιμοκτονούν.

«Εδώ και τρεις μέρες σχεδόν δεν μπορούμε να βγούμε έξω, ούτε να βρούμε φαγητό, ούτε νερό να πιούμε. Τίποτα καθόλου. Ο στρατός είναι έξω, ακριβώς έξω από την πόρτα της οργάνωσης.  Έχουν καταστραφεί οι τοίχοι της οργάνωσης, κάτι κτήρια χτυπήθηκαν. Είμαστε σε πολύ χάλια  κατάσταση. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ευχόμαστε να βγούμε ζωντανοί από δω πέρα», περιέγραψε, μιλώντας στο OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου ο Ράμι, κάτοικος της Γάζας, που έχει σπουδάσει στην Ελλάδα.

Πριν από τρεις ημέρες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν το υπόγειο όπου είχε βρει καταφύγιο μαζί με άλλους αμάχους «Χτυπήθηκε το υπόγειο με γκάζι, με βόμβες γκάζι. Ήταν φοβερό. Μπήκαν  από τα παράθυρα. Φύγαμε, το σκάσαμε από κει πέρα και πήγαμε σε ένα δωμάτιο μεγάλο και μπήκαμε όλοι μαζί. Περίπου τριακόσια άτομα. Το χτύπησαν τα τανκς, έμεναν μέσα γυναίκες. Το βλέπετε αυτό το χτύπησα τα τανκς», είπε χαρακτηριστικά.

«Όποιος τολμάει να βγει από την οργάνωση τον πυροβολούν»

Σήμερα  κρυφτεί σε ένα άλλο δωμάτιο, άλλο το κτίριο συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία. «Μπήκαν χθες το βράδυ μέσα στην οργάνωση, ο στρατός, με τα πόδια μπήκανε και τα τανκς ήταν μέσα στα γήπεδα, αλλά δεν μπήκαν μέσα στα δωμάτια δεν μας έβγαλαν έξω. Αλλά ήταν φοβερή νύχτα, βομβαρδισμοί παντού. Χτύπησαν τα κτήρια σε εμάς. Περίπου τέσσερα κτήρια χτυπήθηκαν από τα τανκς. Ευτυχώς δεν σκοτώθηκε κανείς αλλά έχουμε πέντε - έξι τραυματίες». 

Περιγράφοντας τι δραματικές συνθήκες που επικρατούν τονίζει ότι «Οποίος  σκοτώνεται τον θάβουν εκεί που μένει σε οποιοδήποτε μέρος και τελειώνει. Ούτε νοσοκομεία δουλεύουν, ούτε τίποτα. Καταρχάς δεν μπορούμε καν να βγούμε από την οργάνωση. Είναι γύρω μας όλα τα τανκς. Όποιος τολμάει να βγει από την οργάνωση τον πυροβολούν. Είμαι σε ένα δωμάτιο και μιλάω πολύ σιγά να μην με ακούνε απ' έξω και τα πράγματα είναι ειλικρινά χάλια».

ΠαλαιστίνηΙσραήλειδήσεις τώραΧαμάςΛωρίδα της Γάζας